Езерото в Цар Симеоновата градина връща романтиката в Пловдив

06.11.2014

Езерото в Цар Симеоновата градина е на път да върне романтиката в сърцето на Пловдив. Това ще стане факт, след като приключат строително-ремонтните дейности, които в момента кипят там.

Идеята езерото в Цар Симеоновата градина да бъде възстановено във вида си от 1936 година принадлежи на архитект Прокопиев. В началото на 20 век района около езерото е бил предпочитано място за разходка на пловдивчани заради живописните алеи, лебедите, лодките и водните колела, които са порили водите му.

Центъра на Пловдив

През последните десетилетия езерото имаше вода само в частта, в която са разположени прочутите Пеещи фонтани, а останалата му площ представляваше суха, бетонирана повърхност. Сега тази отблъскваща гледка е на път да остане завинаги в миналото.

В момента под дъното на езерото се прави компенсаторен резервоар, над който ще има един кръгъл отвор, през който водата ще влиза в него и след филтриране ще бъде връщана обратно в езерото.

Компенсаторният резервоар ще бъде с капацитет 200 000 кубика вода и ще позволява филтриране на цялата вода на езерото, за да не стигне до застояване.

В средата на езерото ще има островче, върху което ще бъде построена беседка, откъдето ще се управляват Пеещите фонтани.

Авторите на проекта обясняват, че, за да си върне предишният романтичен вид на езерото, ще бъде възстановена дори скулптурната фигура, която се вижда на старите снимки на мястото.

Ремонтните дейности трябва да приключат до май 2015 година.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати