Потънали ветроходи привличат любители на подводния туризъм

16.02.2015

Потънали ветроходи и други плавателни съдове от края на XIX и началото на XX век ще подпомогнат развитието на подводния туризъм по родното Черноморие.

В разработването на подводните обекти ще се включат и учени от Варна и техни колеги от Румъния, които заедно проучват морското дъно между Калиакра и Костанца. Учените съобщават, че вече са се натъкнали на десетки неизследвани до този момент подводни артефакти.

Потънал кораб

Между морските носове Сиврибурун и Калиакра са идентифицирани над 80 цели, като за 8 от тях се смята, че имат потенциал за по-детайлни изследвания. Потъналите кораби се намират на дълбочина от 20 до 100 метра.

Учените от Института по океанология са изследвали морското дъно, което се намира встрани от фарватера, за да може гмуркането да не бъде затруднявано от корабоплаването в района.

Проучването на дъното на Черно море за подводни артефакти с цел развитие на подводен туризъм се прави в рамките на трансграничен проект с Румъния.

Проектът, който носи името HERAS, има за цел да развие туристическия потенциал в западната част на Черно море чрез идентифициране и опазване на многовековното културно-историческо наследство в района.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати