Български забележителности, свързани с любовта

03.02.2016

В месеца на любовта вместо да се дразните от срещаните навсякъде около вас червени сърчица и летяща бебета с памперс и оръжия в ръце, ви каним на виртуална разходка до петте най-романтични природни забележителности в България.

Вкаменената сватба

Каменна сватба

В близост до Кърджали се намира живописната природна забележителност Вкаменената сватба. Скалните образувания са на височина над 10 м и са разположени на площ от 50 дка. Името им идва от факта, че те приличат изключително много на хора, събрани на едно място.

Легендата за тях разказва за млад мъж, влюбен в девойка от съседното село. Непосредствено преди тяхната сватба, докато водили булката към олтара, вятърът повдигнал нейното було и всички видели лицето й. Поради неземната хубост на девойката, свекърът й завидял на сина си. Като разбрал това, вятърът се разбеснял и вкаменил цялата сватба.

Любовната чешма в Трявна

Много са легендите, свързани с любовната чешма в Трявна, но най-известна от тях е тази за любовта между местен резбар и красива мома от живописния градец. Тъй като младият занаятчия нямал тапия за майстор, той не можел да поиска ръката на любимата си. Затова той решил да извае чешма с образа й. Водата станала символ на любовта им, се казва в преданието. Така и до днес местните хора разказват, че който отпие глътка от тази вода, той отпива частица от тази любов, която остава завинаги в него.

Водопад Горица

Водопад Горица

Легендата, свързана с водопада Горица, намиращ се в подножието на Рила, разказва за младата Горица и нейния избраник Йовица. Двамата живеели щастливо в селото. Но един ден красивата девойка била нападната от минаващи от там турци. За да се спаси, тя се хвърлила в реката от високата скала, а местните хора нарекли близкия водопад и реката на нейно име.

Връх Марагидик

Много са легендите, свързани с връх Марагидик в Стара планина. Преданието разказва за княгиня Мара, сестрата на цар Иван Шишман. Знатната девойка била дадена в харема на султан Мурад. Когато керванът, водещ я към Одрин, минал покрай върха, тя поискала да го изкачи, за да види за последен път България. Виждайки просналото се пред нея, тя заплакала. Сълзите й дали живот на река Тъжа и на името на върха и прохода източно от него – Марагидик (Марин проход).

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати