Велико Търново – историческа дестинация с младежки дух

04.03.2015

Старопрестолната столица на България отдавна се е наложила като водеща дестинация в областта на културния туризъм. През 2014 година Велико Търново е било посетено от 500 000 души. Градът привлича туристи целогодишно, както с историческите си забележителности, така и с различните атракциони и културни събития, които общината организира.

Старата българска столица обаче крие неподозиран от мнозина младежки дух. На все по-голям интерес се радват различни идеи и инициативи, организирани от младите търновци.

Царевец

Интересът на туристите провокират графити, изрисувани на различни неугледни къщи в старинната част на града. Модерното изкуство се радва на подкрепа от местните жители, които все пак се застраховат, че е добре графитите да бъдат рисувани на специално определени места, а не безразборно.

Друга интересна инициатива на младите жители на Велико Търново е създаването на Шкафа – безплатна улична библиотека.

Велико Търново е на път да се сдобие с крайбрежна алея и градски плаж. Всъщност в Търново е имало плаж в началото на XX век, който, ако може да се вярва на търновци, е имал европейски вид и е съперничил дори на градския плаж във Варна. Разглежда се идеята да се пуснат плавателни съдове по река Янтра.

Безспорно една от големите атракции във Велико Търново е крепостта Царевец и аудио-визиуалният спектакъл Звук и светлина, който през 2015 г. чества 30 години от създаването си. По случай юбилея ще бъдат организирани 30 безплатни излъчвания, които ще радват жителите и гостите на Търново през годината.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати