Пловдив – 10 причини да го посетите според Rough Guides

10.03.2015

Известният в цял свят пътеводител Rough Guides изброи десет причини, поради които си струва да посетите Пловдив. Изданието се изказа ласкаво са българския град, като го нарече една от най-ярките изгряващи звезди на стария континент.

Автор на статията е Джонатан Баусфийлд, който описва Пловдив като едно от най-оживените места в Югоизточна Европа, с много фестивали, АРТ квартали и страхотни барове, които трябва да бъдат посетени от съвременните изследователи.

Ето и десетте причини да посетите Пловдив, които Баусфийлд изброява:

Пловдив - Стария град

1. Старият град – Старият град в Пловдив предлага най-добре запазената традиционна архитектура в Югоизточна Европа. В старинната част на Пловдив може да се види уникална смесица от къщи, построени от български, гръцки и арменски търговци, обзаведени в смесица от стилове. Ярък пример за това е Куюмджиевата къща.

2. Алтернативната карта на Пловдив, която разкрива непознатото лице на града, което липсва от традиционните пътеводители – Тютюневото градче, квартал Капана и др.

3. Маршрутът По римските пътища, който тръгва от главната улица, минава покрай живописни мозайки от римско време, през Античния театър и стига чак до Римския стадион.

4. Квартал Капана, където новото и старото от Пловдив съжителстват. Той впечатлява гостите с калдъръмените улици, на които все още могат да се намерят занаятчийски ателиета в съседство със съвременни бохемски заведения.

5. Джамиите и баните от турско време – тези сгради, които носят отпечатъка на османската архитектура, както и Центърът за съвременно изкуство, който се намира в Чифте баня.

6. Културната програма на града – Пловдив е сред финалистите в надпреварата за Европейска столица на културата 2019 и изненадва приятно гостите си с богат културен афиш.

Амфитеатърът в Пловдив

7. Улица Отец Паисий, където се намира своеобразна открита галерия с произведения на съвременни художници от цял свят.

8. Есенният културен афиш – през този сезон в Пловдив се организират Нощта на музеите и галериите, както и Есенният салон на изкуствата, които превръщат града в Арт и парти зона.

9. Бачковският манастир – който се намира близо до Пловдив също е сред причините да посетите българския град. В миналото обителта е била център на българската духовност.

10. Църквите в центъра на Пловдив образуват забележителен поклонически маршрут, където туристите могат да усетят с пълна сила аромата на икони и тамян.

„Православните храмове омагьосват туристите с красиви олтари с резбовани орнаменти, които допълват мистичността на града и доказват неговата космополитност, завършва изданието.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати