Законодателна промяна превръща синята зона в София в златна

17.03.2015

Промяна в Закона за движение по пътищата е на път да превърне синята и зелената зона в София буквално в златни. Ако се приеме предложението на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок за определяне на цената паркирането на пазарен принцип, а не според направените разходи, паркирането в центъра на столицата ще се оскъпи доста.

Промяната предвижда зоните за паркиране да бъдат контролирани от специализирано звено на общината, от общинска фирма или от фирма, която изпълнява функциите на общината.

Незаконо паркиране

В Законопроекта се предвижда сумите, плащани за паркиране, вече да се наричат цена, а не такса. По този начин те вече ще постъпват в касата на организацията, която управлява местата за паркиране, а няма да влиза в бюджета на общината.

Така събраните от паркиране суми ще могат да бъдат използвани за благоустрояване или за подобряване на транспортното обслужване на населението или др. цели, мотивира предложението си законотворците.

Но определянето на сумата като цена има и други последствия. То дава възможност всяка от общините да определят размера ѝ на пазарен принцип. Така цената за паркиране в синя и зелена зона ще зависи от търсенето на места за паркиране. Цената може да бъде използвана и като инструмент за регулиране на броя на колите в централните градски части.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати