Еделвайси вместо звезди ще категоризират планинските хижи

23.03.2015

С еделвайси вместо със звезди ще се обозначават категориите на планинските хижи и местата за хранене към тях. Максималният брой еделвайси, който може да бъде присъден на хижа, е три. Промяната се предвижда в наредба на Министерството на туризма, публикувана за обществено обсъждане.

Обектите, които вече са категоризирани, няма да минават отново процедурата по категоризация, но онези, чиято категория е с изтекъл срок, трябва да преминат цялата процедура отначало. В наредбата е предвидена и глоба за обектите, които нямат категория, която варира от 1000 до 10 000 лева.

Хижа Демяница

Хижите, които предлагат по-лошо качество на услугите, отколкото предвижда категорията, която притежават, също са заплашени от глоба. Санкцията за тези нарушения е от 1000 до 3000 лева.

Три еделвайса ще бъдат дадени на най-луксозните хижи, в които стаите са за не повече от 4 човека, леглата са с матрак, а масите в столовата са покрити с покривки. Освен това в местата за хранене трябва да има менюта, декоративна украса – цветя и картини, както и обслужване.

Изискванията за хижи от най-ниска категория – един еделвайс, са доста по-занижени. При тях се изисква леглата да са с дюшеци, допускат се дори нарове. Все пак столовата трябва да е отоплена, осветена и да бъде поддържана хигиена в тоалетната.

Категоризацията туристическите центрове, туристическите спални и хижите ще бъде извършена от Министерството на туризма с помощта на Българския туристически съюз.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати