Районът на Смолянските езера е предвиден за курорт

07.12.2009
Районът на Смолянските езера е предвиден за курорт

Разработен устройствен план предвижда превръщането на района на Смолянски езер в курортно-туристическо ядро с капацитет на легловата база до 10 хиляди места, съобщи БТА. Планът все още не е утвърден окончателно.

Авторите на екологичната оценка на проекта препоръчват на експертния съвет към РИОСВ - Смолян да одобри устройствения план на бъдещото курортно ядро. Еколозите препоръчват "смекчаващи мерки", които да се изпълнят при реализацията на плана за застрояване, така че да не се допуснат промени, които са в разрез с целите на Защитена зона "Родопи Западни".

В пределите на обсъжданото курортно ядро попадат 198 хектара от зона "Родопи Западни", включена в европейската мрежа Натура 2000.

Планът предвижда построяването на курортна зона, ваканционни селища, вилни зони, както и 19 паркинга.

За да се смекчат и намалят екологичните последици, еколозите препоръчват редица мерки, като основното изискване е изграждането на курортното ядро да бъде етапно за срок не по-малко от 15 г.

Сред предписаните от еколозите мерки се предвижда недопускането на взривни работи по строителните обекти през периода от ноември до март, за да не се смущава зимният сън на мечките в района. Заложено е и изискване за създаване на зооветеринарен пункт, в който да се оказва медицинска помощ на болни и пострадали диви животни.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати