Започна Седмицата на традиционните занаяти в Етнографския музей в Пловдив

22.06.2015

Днес започва деветото издание на Седмицата на традиционните занаяти в Етнографския музей в Пловдив. За поредна година занаятчии и майстори от цялата страна ще се съберат, за да демонстрират традиционни български занаяти.

Специално за събитието ще бъдат изградени занаятчийски работилници, където мераклиите ще могат да вземат първите си уроци в избран от тях занаят под вещите напътствия на майстор.

Етнографски музей Пловдив

Грънчарското колело ще се върти, а совалката на стана няма да спира да снове, обещават организаторите на събитието. Седмицата на занаятите ще даде възможност на желаещите сами да си изработят накит, да направят глинен съд, да изтъкат черга или друго, което да отнесат като спомен вкъщи.

Всеки ден от тази седмица майсторите ще демонстрират уменията си в двора на къща Куюмджиоглу, а навръх Еньовден ще има традиционен празник.

Ще се вият венци, ще се наричат китки, а Еньова буля ще гадае на присъстващите. Паралелно със седмицата на занаятите ще се проведе и фотоконкурс за любители и професионалисти на тема Улови занаята: Майстор на обектива.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати