Хатра влезе в списъка на ЮНЕСКО за застрашени обекти

04.07.2015

Древният град Хатра влезе в списъка на ЮНЕСКО за застрашени културни обекти. Градът, който има почти двехилядолетна история, понася непрекъснато щети, причинени от въоръжени групировки.

По ирония на съдбата Хатра, който е устоял на две римски нашествия е на път да изчезне от лицето на земята заради терористите от Ислямска държава. Това, което римляните не са успели да направят през 116 и 186 г от н.е., може да бъде постигнато само от шепа фанатици.

Руини

Точната година на построяването на града не е известна, но се знае кога е разрушен – през 241 г. Тогава градът попада под властта на Сансанидската империя, предвождана от Шапнур I.

Тогава градът е опустошен и на негово място остават само руини. Но дори и те са достатъчни, за да се оцени невероятната архитектура, повлияна от елините и римляните, с характерни източни мотиви.

В началото на април т.г. в ютюб беше пуснат клип, на който се вижда как джихадисти разрушават антични произведения на изкуството, устояли на времето.

За жалост Хатра не е единствения древен град, станал жертва на посегателствата на фанатиците на Ислямска държава. Преди известно време те разрушиха античния град Нимруд, който беше определен от специалистите като „бижу на асирийската империя“, основана през XIII.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати