Туристи дълбаят инициалите си на Байкушевата мура

21.07.2015

Оказва се, че не само световните забележителности стават жертва на вандалски издевателства от страна на туристите. Дни след скандала с българския футболист Благой Георгиев, който беше заловен да дълбае инициалите си на стена в Колизеума, стана ясно, че надписи има и върху кората на Байкушевата мура.

Байкушевата мура се намира на над 2000 метра надморска височина и е най-старото иглолистно дърво в България. То е и сред най-посещаваните родни забележителности, десетки туристи дневно изкачват стъпалата до него.

Байкушева мура
Снимка: Godo Nikolov

През годините стотици туристи са хвърлили монета крайна него, за да се върнат отново, както повелява поверието. Но има и такива, които са забили монетата директно в кората na издигащото се на 26 метра дърво, защото така щяла да им донесе щастие.

Вандалските прояви не свършват дотук и върху кората на дървото, което се смята, че е връстник на българската държава, могат да се прочетат издълбани с остър предмет десетки инициали или години.

Най-големият проблем обаче е наложилата се напоследък мода туристите да си отчупват парченце кора от Байкушевата мера за спомен, оплакват се управата на Национален парк Пирин.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати