Опасно мъртво вълнение по родното Черноморие

22.07.2015

От няколко дни по родното Черноморие се наблюдава особено опасното явление мъртво вълнение или т.нар. сологан. От него са засегнати плажуващите в района на Бургас, но се наблюдава и по други крайморски градове.

По данни на Асоциацията по водно спасяване най-опасните плажове, засегнати от мъртво вълнение, са, за жалост, сред най-често посещаваните – северната част на плажа в Обзор, Иракли, южната част на Слънчев бряг и плаж Косата в Поморие.

Слънчев бряг плаж

Мъртво вълнение се наблюдава и на плажовете Хармани и Каваци край Созопол, на централният плаж на Приморско и плажните ивици в Ахтопол и Синеморец.

Опасностите дебнат летовниците, дръзнали да се потопят в морето по време на мъртво вълнение. Тогава морските вълни се движат перпендикулярно на морето, изравят ями по дъното и придърпват хората навътре.

Какво трябва да направят туристите, попаднали в лапите на мъртвото вълнение? На първо място не бива да се борят с течението, а трябва да се оставят то да ги носи, защото рано или късно ще ги отведе до брега.

Могат да се опитат да плуват и диагонално в посока брега, докато усетят, че водата вече не ги дърпа. Опитните морски вълци обясняват този феномен с факта, че мъртвото течение рядко достига ширина над 50 метра и плуването, успоредно или диагонално на брега, скоро ще ви доведат до място, където няма течения.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати