Незаконни джипове продължават да превозват пишман туристи до Рилските езера

08.09.2015

Високопроходими джипове превозват пишман туристи да 7-те Рилски езера. Те товарят пътници против всякакви правила на началната станция на курортната местност Паничище и ги извозват до основата на крайната станция на лифта.

Джипове на Рилските езера

От услугите на наглите шофьори се възползват предимно туристи, които не желаят за чакат с часове на опашка, за да се качат на лифта, а и искат да спестят някой лев.

Цената за еднопосочен билет за лифта за възрастни е 10 лева, а за деца – 8 лева, докато собствениците на джипове взимат твърдо 50 лева, независимо от броя на хората, които са натоварили.

Разстоянието от долната станция в Паничище до езерата обикновено се взима за около 2 часа пеша и около 20 минути с лифт. Придвижването с джипове, в разрез с всички закони и правила, отнема около 30 минути.

Варварската практика джипове да се движат в Рила планина и да превърнат красивите местности в офроуд трасета е налице вече от няколко години.

Тя застрашава не само крехкото екоравновесие в района, но и причинява неприятности на хората, тръгнали да се качват пеша към езерата. Туристите редовно се оплакват от прахта и шума, които джиповете вдигат.

Движението на моторни превозни средства на територията на Национален парк Рила е абсолютно забранено. Нарушителите подлежат на парична глоба в размер на 5000 лева, но досега санкционирани няма.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати