Боинг създаде най-лекия метал

29.01.2016

Компанията Боинг обяви, че е създала най-лекия материал, познат на човечеството до момента. Той е разработен съвместно със Калифорнийския университет, Caltech и HRL Laboratories.

Новата сплав се състои от 99.99% въздух и е наречена "микролатис" или "микорешетка". Тя е 100 пъти по-лека от стиропора, но здрава като метала. За пръв път е разработена през 2011 година. Прототипът тогава се състоял от сплав на никел и фосфор.

Самолет

В своята същност микрорешетката представлява триизмерен полимер с клетъчна структура, която наподобява структурата на човешките кости, които са много здрави отвън, но почти кухи отвътре. Така получената конструкция е изключително издръжлива и същевременно – невероятно лека. Иновативният метал на Боинг е създаден точно на този принцип.

Структурата на прототипът на решетката е съставен от взаимносвързани никелови тръби, които са кухи отвътре. Отворените клетки му дават възможност да абсорбира огромно количество енергия. Стените пък са дебели едва 100 нанометра, което означава, че са 1 000 пъти по-тънки от човешкия косъм. Именно те представляват останалият 00.01% от микрорешетката.

Новият материал ще доведе до нова ера в създаването на самолети Боинг. Те ще са много по-здрави и много по-леки от преди. Това ще доведе до намаляване на теглото, следствие на което и по-малко изгаряне на гориво.

Лабораторията, която работи по усъвършенстване на новата сплав, работи и с Дженеръл Мотърс. Това означава, че скоро свръхлекият метал може да бъде използван и в производството на автомобили. Освен това, новият материал има потенциал за приложение като структурен компонент в космическата промишленост.

От Боинг коментират, че освен в самолетостроенето, смятат да използват новия метал и за изолация на вибрации и подобни нужди. Видеото с презентацията на разработката, е публикувано в интернет. На него е показан опит, в който яйце, облечено в новата сплав, е пуснато от 25-ия етаж. То не се счупва, тъй като металът абсорбира енергията.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати