Опасни езера се образуват в Хималаите

08.12.2015
Хималаи

Глобалното затопляне се отрази и на най-голямата планинска верига в света Хималаите. Огромните ледници започнаха да се топят, следствие на които се образуват опасни езера.

След трагичното земетресение в Непал в началото на тази година британски експерти за пръв път се отправиха на експедиция в Хималаите. Този път вниманието им е привлечено от най-големия ледник Кумбу.

Кумбу се намира в подножието на връх Еверест, на югозападния склон на върха. Той е дълъг 22 км и е ключов участък при изкачването на най-високия връх на планетата.

Еверест

Експертите установили, че следствие на високите температури на повърхността на ледника са се образували огромни езера, някои от които са с големината на футболни игрища. Процесът се нарича ледопад.

Оказва се, че това се наблюдава не само на Кумбу, но и по съседните ледници. Топящата вода е толкова много, че е започнала да прелива и да залива териториите надолу по склоновете. Това заплашва както местните жители, така и алпинистите, решили да покорят Еверест.

Пътят до Еверест безспорно се е променил много от този, за който си спомнят бившите поколения алпинисти. За разлика от миналото, днес по-голямата част от катеренето преминава без котки и предпазни аксесоари, тъй като по скалите няма никакъв лед. Ако топенето продължи със същите темпове, южната страна на Еверест скоро може да остане без сняг и лед.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати