Реставрират Божи гроб след Великден

28.03.2016

Едно от най-почитаните от християните места в света - Боже гроб, ще бъде затворен за посетители непосредствено след Великденските празници. Светинята, която се намира в храма Възкресение Христово, ще бъде реставрирана основно.

От десетки години гробницата, която е дълга няколко метра, се поддържа от метална структура. С нейна помощ се закрепват враморните блокове, които са започнали да се отделят един от друг под въздействие на дъждовете и на ежедневния поток от хиляди туристи и миряни.

Йерусалим

Гробницата е изградена под купол в църквата над пещерата, където според Новия завет е положено тялото на Исус Христос след смъртта.

Повредените части ще бъдат демонтирани и реконструирани в първоначалния им вид, като само твърде повредените части ще бъдат заменени с нови. Всички мраморни плочи, които могат да бъдат съхранени, ще бъдат почистени и върнати обратно на място.

С деликатната задача ще се заемат гръцки специалисти, които би трябвало да успеят да приключат реставрационните дейности в рамките на осем месеца, в началото на 2017 година.

Докато трае реставрацията, Божи гроб все пак ще бъде достъпен за туристи.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати