Седем впечатляващи, но малко известни световни чудеса

17.10.2016
Кладенецът Чанд Баори

Великите чудеса на света са точно седем на брой и са сред най-посещаваните от туристите забележителности. Безспорно те заслужават вниманието, което получават, но има още редица, също толкова впечатляващи забележителности, които незаслужено остават встрани от фокуса на туристическата индустрия. Представяме ви седем впечатляващи, но малко известни световни чудеса, които си струва да посетите.

Кладенецът Чанд Баори, Индия

В малкото индийско селце Абханери се намира един от най-старите и най-дълбоки кладенци в света - кладенецът Чанд Баори. Той има форма на обърната пирамида с дълбочина от над 30 метра. На трите му стени има по 13 етажа, 3500 стъпала, подредени симетрично, които водят посетителите към малко, зеленясало езеро. Смята се, че кладенецът е построен през 9 век и е служел като резервоар за вода.

Джамията Джене, Мали

Седем впечатляващи, но малко известни световни чудеса

Джамията Джене е една от най-известните забележителности в Африка, но остава встрани от световното внимание. Този храм се счита за най-голямата кирпичена сграда в света. Джамията е издигната преди повеме от 100 години на мястото на стара джамия от 13 век. През 1988 г. Джене става част от списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство. За съжаление днес тя може да бъда наблюдавана само отдалеч, защото в момента е затворена за посещения от туристи.

Стари мост, Босна и Херцеговина

Стари мост е името на пешеходен мост, която минава над река Неретвна в град Мостар. Съществуващото днес съоръжение е копие на древния мост, който е разрушен по време на конфликта в Югославия през 1993 г. Днес той е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и предпочитано място от любителите на адреналина и бънджи скоковете със своите 24 метра височина.

мостар

Крепостта Кумбхалгарх, Индия

Крепостта Кумбхалагрх е живописна, но интерес представлява крепостната стена, която я заобикаля. Тя е дълга цели 36 км, висока е 8 метра и построяването и е отнело повече от век. Въпреки военните конфликти в района тя никога не е била разрушавана и днес е позната като Пазител на смъртта или Окото на Меуар.

Парламентът в Букурещ, Румъния

Една от най-популярните сгради в северната ни съседка е сградата на парламента в Букурещ. Тя не е просто сграда, а истински дворец, построен по времето на социализма. Зданието има 12 етажа, като осем от тях се намират под земята. В него има 3100 стаи, разположени на 330 000 кв. м.

парламент в букурещ

Крепостта Дерауар, Пакистан

Далеч от нас в Пакистан се издига уникална квадратна крепост, построена през 1733 година. В сърцето на пустинята се издигат 40 бастиона - впечатляваща гледка. Стените на крепостта са високи 30 метра, а обиколката и е над 1500 м.

Джамия Шейх Лотолах, Иран

Една изключително елегантна и доста необичайна джамия впечатлява гостите в Иран. Строената през 17 век джамия Шейх Лотолах няма минарета и типичният за останалите джамии двор. Това най-вероятно се дължи на факта, че въпросната джамия е била строена специално за преклонение на жените от харема и други посетители не са били допускани.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати