Петте най-големи културни шока при първо пътуване в чужбина

07.08.2017
Петте най-големи културни шока при първо пътуване в чужбина

Културният шок при първото пътуване извън граница може да се окаже доста сериозен. Когато отидем на ново място, културата, която заварваме, е много по-различна от тази, с която сме свикнали.

Пътуването в страни, различни от родната, водят до много забавни и куриозни моменти. Това най-често се нарича културен шок.

Изненадите, които ни поднася мястото, на което сме, са неочаквани и носят много забавни моменти със себе си. Те често става основа за забавни истории, с които се връщаме в дома.

Ето кои са 5-те най-големи културни шока, които един турист може да изживее:

Поведение при пътуване

Ако сте попаднали в Индия, ще са ви нужни физическа и ментална подготовка, за да си хванете влак. Возенето няма нищо общо с превозните средства на Запада. Дори да сте убедени, че няма по лошо от родното БДЖ – има, и се намира в Индия. Правила за място и возене няма – всички се блъскат, бутат и ръгат и, ако искате да сте на една вълна с местните, ще трябва да възприемете тази тактика.

Бакшиши

Това относително понятие в САЩ е строго регламентирано. Когато в заведение ви донесат сметката, се оставя средно между 15 и 25% бакшиш, освен ако той вече не е включен в нея. Това важи не само във всички заведения, но и в баровете, хотелите, дори обществените тоалетни.

Петте най-големи културни шока при първо пътуване в чужбина

Добро поведение

Отново относително понятие, което се мени спрямо това в коя държава сте попаднали. Така например във влаковете в Япония има огромни електронни надписи, които ви подканват да изключите звука или изцяло мобилния си телефон в името на доброто възпитание. В азиатската страна не се гледа с добро око на хората, които използват мобилно устройство на публични места. В Япония са успели да поставят обществените нужни над индивидуалните, което е наистина похвално.

Ядеш, каквото са ти дали

Колкото и да не ти се иска понякога. Туристите в ЮАР биват посрещани от местни племена с характерни за кухнята им деликатеси. Предложените лакомства варират от насекоми до органи от жертвоприношения на животни. Откажете ли, ще бъде счетено за неуважение. Изядете ли го, стомахът ви може и да не реагира добре.

Всичко ли да изядем?

Да изядеш всичко или не – това е въпросът. И на него няма еднозначен отговор. В западната култура, особено у нас ни учат, че трябва да изядем всичко, което се сложи в чинията. В някои азиатски страни и особено в Китай, когато ометеш чинията означава, че не искаш повече храна. Това обаче е обида – щом не искаш повече, значи не ти е харесало.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати