Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Колко струва Стоунхендж или забележителности, които могат да се купят!

Колко струва Стоунхендж или забележителности, които могат да се купят!

2 от 4 Снимки

2. Замъкът на Граф Дракула


През 2007 г. бившото кралско семейство на Румъния обяви за продажба замъка Бран. Историческият паметник е по-известен като замъка на граф Дракула. Укреплението е една от най-големите забележителности на Румъния и е дало вдъхновение на Брам Стокър да напише творбата си Дракула.

Внушителната сграда е дом на румънското кралско семейство от 1920 до 1948 г. Тогава комунистическото правителство го конфискувало от принцеса Илеана. След дълга съдебна битка през 2006 г. имотът е върнат на сина на принцесата, арх. Доминик Хабсбург. Той дава оферта на правителството да го откупят от него за 80 милиона долара. Властите отхвърлят офертата. Тогава аристократът обявява замъка на Дракула за свободна продажба, като исканата цена е 135 милиона долара. Засега обаче няма купувачи.

През вековете определени сради, местности и монументи постепенно се обвиват с история и започват да символизират своето време, да представят ценностите, които хората са притежавали, или стават показателни за определен начин на живот, уникален за даден град или държава.

Такива забележителности изглеждат безценни, но във времената, в които всеки безизвестен арабски милиардер може да се появи отнякъде и да си купи каквото пожелае – от световен футболен гранд, до великолепна картина на Леонардо да Винчи, вече всичко има цена.

Как ви звучи да си купите Стоунхендж например? Да, независимо колко безценен за историята е каменният монумент, истината е, че той често е бил пускан за продажба. Това важи за още някои известни забележителности, много от които са били препродавани по няколко пъти. Вижте в следващата галерия кои са те.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати