Бремерхафен

30.11.2010
Бремерхафен

Бремерхафен (Bremerhaven) е едно от най-важните пристанища на територията на Германия. Този важен за корабоплаването на страната град е разположен на Северно море, на източния бряг на мястото, където река Везер (River Weser) се влива в морските води. На отсрещната страна е разположен град Норденхам. Двете населени места са част от северозападната немска провинция Бремен. Макар, че Бремерхафен е сравнително нов град, неговото търговско пристанище има дълга и важна история.

Пристанището в Бремерхафен е четвъртото по големина на територията на територията на Европа и шестнадесетото сред всички световни пристанища. През морското пристанище на Бремерхафен годишно се внасят или изнасят повече автомобили от който и да било град на Стария континент, с изключение на Ротердам. Всяка година от тук в Германия влизат или излизат повече от 1 350 000 автомобила, като се наблюдава тенденция за растеж на цифрите.

Бремерхафен не може да се похвали като град с много архитектурно исторически шедьоври. Тук са успели да се запазят само няколко исторически сгради, като централната част на града и големите улиси са построени „експанзивно” в годините след Втората световна война.

Безспорно една от най-големите туристически атракции в Бремерхафен е Германският музей на корабоплаването, който е разположен на историческото пристанище в града и предлага на вниманието на посетителите множество музейни експонати на корабчета. Музеят на корабоплаването е разположен в централната част на Бремерхафен, между Центъра на Колумб и Весердайхпроменаде. Той е съставен от две части, като има музей на открито и музейна експозиция, разположена в закрито помещение.

В немския музей на корабоплаването на едно място е представена цялата история и традиция в плаването, корабостроенето и всичко свързано с морските пътешествия. От 2000 г. насам в тази морска галерия може да проследите историята на историята на полярните и морски изследвания, рибарството и китолова, добиването на суровини от морето, както и история на производството на традиционните дървени лодки. Сред най-големите съкровища на музея е корабът Hansekogge, който датира от 1380 г.

От 27 март 2004 г. след продължителна реставрация посетителите на Бремерхафен могат да посетят напълно обновената морска зологическа градина, която е разположена на рибното пристанище в северния немски град. Посещението на тези интересни аквариуми е приключение както за малки, така и за големи, а усещането да се срещнете лице в лице с полярни мечки, пингвини и тюлени.

Животните могат да се разгледат както по суша, така и през стъклените прозорци. Разходката из морската зоологическа градина на Бремерхафен е същинско приключение, като за секунди имате чувството, че се намирате някъде в тундрата. След като обиколите това „друго морско измерение” можете да изпиете чаша кафе на терасата на зоологическата градина и да се любувате на прекрасните гледки към морето.

В музея „Атлантикум” пък туристите в Бремерхафен могат да разгледат интригуващи постановки, които посредство модерна технология разказват за историята на морето и рибите. Тук можете да разгледате с огледален калейдоскоп образуването на земята, океаните и моретата.

2.7
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати