Квебек

19.09.2011
Квебек Канада

Квебек е първото значимо селище на европейците на територията на Канада, а днес единственото в предимно френскоговорящо население. Провинцията е единствената в Канада, в която френският е официален език. Квебек е най-голямата по площ провинция в северноамериканската страна, а градът е разположен в югоизточната част на провинцията, около устието на река Сен Лоран. Той е столицата на провинцията, в която най-голям град е Монреал, намиращ се на около 233 километра на югозапад. Провинцията граничи с територията на Онтарио, като река Отава дели двете провинции, а от онтарийската част на реката остава едноименният град.

Населението на Квебек днес е около 550 000 жители, а с предградията - около 717 600 души. Френският е роден език за 94, 8% от жителите на града, едва около 15% знаят английски език на добро ниво. Започнал като най-ранното европейско селище на територията на днешна Канада, Квебек сега е оживена метрополия с множество красиви гледки. Това е град, в който изкуството, културата, историята и отличната кухня вземат превес над всичко останало.

Първите коренни жители на Квебек са били Инуитите, а първите френски колонизатори са се установили тук в тачалото на 1600 година, с което се полага началото на така нареченото население от Метиси. Основният им поминък е бил риболовът и ловът, както и отглеждането на царевица и зеленчуци. Квебек е основан като град 1608 година, а днес е един от най-старите градове в Северна Америка.

Замъкът Фронтенак и Квебек

Най-интересната част от града днес е историческата част, известна като Стария град Квебек или Вю-Квебек (Vieux-Québec). Старият Квебек е обграден от 4.6 километра стени, които са единствените запазили се укрепен градски стени, които могат да се видят в Северна и Южна Америка, на север от Мексико. Тази историческа ценност е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1985 г. под името „Историческата местност на Стария Квебек".

Вю Квебек е разделен основно на 2 части – Ба-Вил и От-Вил. Тук всичко от архитектурата до самите хора говори за френските културни традиции, с които жителите на Квебек са повече от горди. Ба-Вил е мястото, където възниква някогашната колония и днес се намира в подножието на Кап Диаман (Cape Diamond).

Дворецът Фронтенак в Квебек

Това е процъфтяваща и красива част на Квебек, с множество кафенета и бутици, където някога са живели търговците, продавачите и лодкарите на града. От-Вил е ограден със стени и се свързва с Ба-Вил посредством зъбчата железница. Тук архитектурата е изцяло в европейски стил.

Пълно е с кафенета по тротоарите, павирани улици, конски файтони, малки магазинчета за цветя и какво ли още не. Особено красива е пешеходната улица с изглед към река Сейнт Лорънс, изцяло с дървена настилка. При Квебек реката започва да се разширява към Атлантическия океан, а по мостовете и фасадите на сградите могат да се видят удивително красиви графити, на които хората, предметите и сградите сякаш оживяват.

По калдъръмените алеи и улични на От-Вил може да се видят стари манастири и много музеи. Тук е цитаделата с форма на звезда, която представлява най-големият комплекс от укрепени постройки в Северна Америка, от които обаче така и не се изстрелва нито един боен снаряд. Най0високата част на Квебек е белязана от Дюфрен променад, откъдето се открива прекрасна гледка към целия район.

Живописният замък Фронтенак в Квебек

Друга забележителност на Квебек е базиликата Света Богородица (Our Lady of Quebec City ) и нейният интериор, изцяло обновен след пожар през 1922 година. Храмът е изграден в необароков стил, а в него могат да се видят картини и съкровища от времето на френското управление. Оригиналната постройка е издигната през 1647 година, а след което е реконструирана през 1771 година. Известна е като Нотр Дам дьо Квебек (Notre-Dame de Québec) и също е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Стария град на Квебек е доминиран от великолепния дворец Фронтенак (Frontenac Castle), който е уголемен модел на приказните замъци по долината на река Лоара. Разположено близо до катедралата това величественото шато се забелязва от почти всяка точка на Квебек. Фронтенак е издигнат в края на 19 век в стил късно Средновековие, а днес е превърнат в първокласен хотел. Пред хотела преминава красивата алея Дюферин (Dufferin), която е приятно място за разходка с невероятна гледка към реката и по-ниските части на Квебек.

През летните месеци в градския Парк де Шандьо-Батай се провеждат много безплатни концерти на открито. Този парк в Квебек се простира на площ от 108 хектара и има над 5 000 дървета, както и много паметници и шадравани. Тук се намира Музеят на Квебек, както и т.нар. Аврамови равнини (Plains of Abraham), където с една битка през 1759 година се слага край на френското господство.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати