Мумбай

04.04.2011
Мумбай

Индийският град Мумбай, известен до 1995 г. като Бомбай, е разположен в Западна Индия. Мумбай е център на щата Махаращра (Maharashtra), като стои на остров Салсет в непосредствена близост до континента в Арабско море. Мумбай е финансовият център на Индия, като в града са седалищата на централната банка, най-големите фондови борси и много от големите индийски компании. Определян като градът на контрастите Мумбай предлага абсолютно всичко – от крайна бедност до разточителен лукс. По пазарите на града ухае на букет от подправки, по улиците на показ са индийските традиции, а кухнята е особено люта.

В този индийски мегаполис живеят около 13 830 884 души (2010), което го прави най-големият град в Южна Азия и втори с размерите си в света. Мумбай седи и в центъра на една от най-големите градски агломерации в света, включваща градовете Нави Мумбай (Navi Mumbai) и Тхане (Thanе). През 1995 г. градът официално е преименуван на Мумбай заради кампания за премахване на европейските наименования на градове в Индия. Новото име е изведено от името на индуистката богиня Мумбадеви и "аай", "майка" на маратхи.

Едва ли съзнанието може ясно да си представи размерите на Мумбай. Той е необятен град – в него се побират 17 милиона жители, от които повече от 60% живеят в колиби. Мумбай се разпростира на почти 40 километра от север до юг и е главен търговски и бизнес център на Индия. Обявен е за един от световните Алфа-градове. Мумбай е най-голямото пристанище в Западна Индия и обработва повече от половината от пътническия трафик в страната.

Гарата в Мумбай

Той е и финансовият център на Индия, като в града са седалищата на централната банка, най-големите фондови борси и много от големите индийски компании. В града се създават 5% от общия брутен вътрешен продукт на Индия. Известен е в цял свят с боливудската филмова индустрия, представителите на която се считат за най-влиятелните хора в страната.

С тези гигантски размери е обяснима и голямата концентрация на забележителности и красиви постройки. Голяма част от тях могат да се видят в южната част на Мумбай, където са издигнати множество нео-готически викториански сгради, магазини за антики. Тук всъщност е крайморската част на града, където са разположени и доста приятни заведения и барове, а разходката по брега е нещо, което не е за изпускане. Тук е популярната сред туристите Колаба-Форт или крепостта Колаба (Colaba), както и Входа на Индия – национален символ на страната. Той представлява жълт базалтов проход от Арабско море, който служи за отбелязване на посещението на крал Джордж V и кралица Мери в Мумбай.

Центъра в Мумбай

Нощният живот в Мумбай предлага всички удобства и може да угоди на всички страсти. Като цяло алкохолът в града е забранен, но туристите могат да пият, ако имат разрешително. Важно условие е консумацията на алкохол да е не е показна. Около Колаба има много бирени барове, както и няколко приятни нощни заведения. Квартал Дхарави е това, което може да се нарече бедняшката част на Мумбай. Едно уникално място в Мумбай е Dhobi Ghat, което в общи линии е откритата автоматична пералня на самообслужване на Мумбай.

Мръсните дрехи тук се обработват от стотици перачки, наричани dhobis, които блъскат в камъните насапунисаните дрехи, които по-късно се поставят в огромни казани за колосване и след като изсъхнат се връщат на собствениците. Haji Ali е джамия от 19 век, която е разположена на много живописно място вътре в морето.

Ако искате да се насладите на залеза на Арабско море, идеалното място за това са Висящите градини на Мумбай, разположени на склона на хълма Малабар, точно срещу парк "Камала Нехру".

Наречени Ferozeshah Mehta тези висящи градини са изградени през 1880 г., точно над най-големия резервоар на вода в Мумбай. През 1921 са били цялостно реконструирани. Най-забележителните части на този парк в Мумбай са изкусно подрязаните живи плетове с формата на различни животни - слонове, камили, жирафи и др. Може да се види дори и масивен и внушителен часовник от цветя. Градините са изградени така, че да гледат към Колаба и вътрешната част на Мумбай.

Само на час път с ферибот от Мумбай е включеният в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО остров Елефанта (Elephanta). Тук, в горната част на възвишението се крие уникален пещерен комплекс (Elephanta Caves) със скално издълбани сцени и божествени образи на Шива. В рамките на самия Мумбай е разположен и Национален парк Боривари, който е един от малкото по света, влизащи в рамките на населено място.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати