Канзас Сити

25.09.2011
Канзас Сити

Канзас Сити (Kansas City) е най-популярният и най-големият град в щата Мисури (Missouri), САЩ. Той се намира в сърцето на Съединените американски щати.

Вълнуващи джаз и блус ритми и много исторически монументи, издигнати в памет на героите от войните, са част от нещата, които характеризират града. По време на метежите, Канзас Сити е бил един от ключовите градове, чийто битки са били с решаващи за хода на Гражданската война в САЩ.

Една от най-големите забележителности на града е Мемориалът на свободата (Liberty Memorial). Паметникът е издигнат в чест на храбрите мъже е жени, загинали по време на Първата световна война. Мемориалът е открит през 1926 година. В него се помещава и Националният музей на Първата световна война. През 2006 г. обелискът е обявен за една от исторически забележителности на САЩ. В самия музей посетителите ще имат възможността да разгледат една от най-големите колекции на артефакти, фотографии и разкази за Първата световна война. Освен това по безпрецедентен начин музеят успява да пренесе гостите си във времето на войната, чрез специален аудио-визуален симулатор.

Панорама на Канзас Сити

Друга интересна забележителност на града е Музеят на изкуствата Нелсън-Аткинс. Сградата е изградена в неокласически архитектурен стил и е популярна с това, че има една от най-богатите колекции от азиатски творения на изкуството. Дизайнът на сградата е забележителен, отличен е като един от най-блестящо изпълнените в световен план.

Творческият дом е основан през 1933 година, но и до днес пази голяма част от своите интериорни атрактивни решения, съчетани с много иновативни такива.

На територията на музея се намира и Паркът на скулптурите в Канзас Сити, където е разположена огромна колекция от бронзови статуи на Хенри Мур и много други талантливи творци. Може би най-запомнящият се акцент на парка са наистина огромните перца за бадминтон.

Небостъргачите в Канзас Сити

Най-гъсто населеният град в Мисури се гордее със своите арт сцени, дали началото на много от съвременните музикални стилове. Посетителите на града ще се очароват от и от еклектичния микс от места за пазаруване и кулинарни изкушения.

Кънтри Клуб Плаза Канзас (Club Plaza Kansas) е едно от доказателствата за това. Комплексът е изграден от 15 улици, на чиято територия има над 150 магазина, дузина чудесни ресторанти и много места за забавление. Плаза е изградена още през 1922 година и е един от първите мащабни шопинг центрове в света. Някои медии определят мястото като един от най-сполучливите градски проекти.

Театър Котерие (Coterie Theatre) е друго интересно място за посещение. Сцената му е привлекателен център за много младежи. цените на билетите за интересните представления са от 9 до 17 долара.

Интересен факт е още, че вътрешната пътна мрежа на Канзас Сити е изградена от толкова много булеварди, колкото няма никое друго населено място в света, освен Париж.

Като добавим обстоятелството, че в Канзас Сити има над 200 освежаващи и елегантни фонтана, спечелили му прозвището „Град на фонтаните”, няма как да пропуснем да планираме посещение в динамичния американски град. Всъщност Кей Си (един от начините, по който местни наричат града) е вторият град след Рим, в който има най-много красиви градски шадравани. Сред най-известните са Джей Си Николс Мемориал Фонтан (J.C. Nichols Memorial Fountain), Нептун, (Neptune), Морска сирена (Mermaid) и Бакхус (Bacchus fountains). Специално внимание заслужават още Rozzelle Court Fountain, Фонтанът на пожарогасителите (The Firefighters Fountain), Фонтанът на виетнамските ветерани (The Vietnam Veterans Fountain), Фонтаните на Барни Алис Плаза (Barney Allis Plaza Fountain), Фонтаните на кметството (City Hall Fountains), Музата на Мисури (Muse of the Missouri), Фонтанът на децата (The Children's Fountain), както и TheCrown Center Fountains.

В Канзас Сити се намира стадионът „Острието” (Arrowhead Stadium). Спортното съоръжение е по-известно като „Дома на Първенците”. То е най-големият стадион на територията на Мисури и едно от най-посещаваните места в Кей Си.

Стадионът Кауфман (Kauffman Stadium)също е една от забележителностите на Канзас Сити. Със сигурност съоръжението успешно издържа проверката на времето – доказателство за това е, че през своята близо 40-годишна история спортният терен е посрещнал над 67 милиона фенове.

Величествените водни обелиски, намиращи се на стадиона Кауфман, са най-големите частно основани фонтани в света.

Канзас Сити е основан през 1838 година там, където се сливат реките Мисури и Канзас.

В щата Мисури могат да се посетят още столицата Джеферсън Сити, както и другите три най-големи града – Сейнт Луис, Спрингфилд и Колумбия.

2.8
Общо гласували: 4
5 0
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати