Хирошима

24.09.2011
Хирошима

Хирошима е един от най-известните градове в света. Трагичният повод, станал причина за печалната слава на японския град, едва ли някога ще избледнее. И все пак Хирошима продължава напред и се утвърждава като все по-предпочитана дестинация, като място, където се преплитат спомени от миналото, модерни места за забавление и полъха на неповторимата азиатска култура и традиции.

Градът е основан преди повече от четири столетия. Той възниква край делтата на т.нар. Въртешно море (Inland Sea) през 1589 г.

Една година по късно в новосъздадения град величествено се издига една от най-големите забележителности на японския град – Замъкът Хирошима. Той се намира на делата на река Отагава.

Около религиозният храм всъщност започва обособяването и развитието на града. Столетия наред замъкът служи и като център и основен ориентир в Хирошима. За съжаление обаче след няколко вековно съществуване красивата сграда не оцелява след бомбардировките от Втората световна война и през 1945 е почти изцяло разрушен. Само няколко години по-късно обаче признателните японци го построяват наново.

Днес репликата на паметния замък се счита за една от най-големите забележителности на Хирошима. В замъка се помещава модерен музей, разказващ за историята на града до Втората световна война. Таксата за достъп до храма е 360 йени.

Официалният символ на града е цветето олиандър. Историите разказват, че това е било първото растение, разцъвнало след пагубните разрушения от 6 август 1945 година.

Градът всекидневно доказва, че има силата и ресурсите да изникне от пепелта. Непрестанно там се строят нови и изключително модерни търговски центрове и бизнес сгради, инфраструктурата се разширява, а качеството на живот върви бавно по своята скала нагоре.

Паметникът на мира в Хиршима

Днес над едномилионният град заслужава почит и възхищение за сградите и парковете, които в възродил, имайки в предвид, че след атомната бомба близо 70 % от зданията в Хирушима за били напълно разрушени, а 7 % от тях частично рухнали.

Един от символите на града е Мемориалният парк на мира в Хирошима, където се намира Музеят на мира, отворил врати през 1955 година. Паркът е ситуиран в центъра на японския град, само на 15 минути от Замъка Хирошима. Отвореното пространство е бележи 120 хиляди квадратни метра.

Паркът на мира е своеобразен оазис в сърцето на града, където сред дървета, алеи, приятна атмосфера и интересни монументи можете да си отпочинете от забързания ритъм на модерна Хирошима. Преди атомната бомба именно на територията на този парк са се издигали значими сгради на правителствени и финансови институции.

Интерес за гостите на града представлява Мемориалният музей на мира. Състои се от две сгради, където основно чрез снимков материал се разказва за човешките страдания, причинени от пускането на атомната бомба над града.

В парка се намира и полуразрушен монумент, наречен Купола на бомбата (A-Bomb Dome), чиито скелет също напомня за разрухата по време и след Втората световна война. Това е една от малкото сгради, които остават полуразрушени след бомбардировките. Паметникът е определен от ЮНЕСКО като световно наследство.

В контраст с трагедиите, случили се през 1949 година, японският парламент определя Хирушима като Град на мира. Визията и идеологията на местните власти и население от тогава насетне следва постулатите за мир и разбирателство.

Днес японският град е гореща точка, където се провеждат световни конференции и се раждат и развиват социални каузи, чиято основна цел е унищожаване на ядрените оръжия.

Хирошима вече е създала нов имидж на икономически, политически, финансов и културен център на Западна Япония.

Основните стълбове на икономиката в Хирошима е автомобилостроенето. Там се намира и световноизвестният музей на колите Мазда.

В полето на технологиите днес се развиват и много други иновативни компании от Хирошима, някои от които заемат първите места на пазара в своята област.

Мнозина считат, че градът е по-добро място за живеене от други развити градове като Токио, Осака, Киото или Фукока. Причината за това е по-приемливите цени в японския град.

Хирошима е дом и на много арт музеи, в които посетителите могат да разгледат изящни творения на изкуството от древността до днес.

Ако сте решили да посетите Хирошима в началото на месец май ще останете приятно изненадани от годишния Фестивал на цветята. Пъстрият празник се провежда от 3 до 6 май и се радва на повече от един милион участници всяка година.

Почитателите на зелените пространства пък могат да се насладят на красивите градини Шукейен (Shukkeien Garden), където на сравнително малко пространство се отглеждат много разнообразни ботанически видове в действителни или миниатюрни размери. Градината има дълга история. Създадена е през далечната 1620 година. Намира се в близост до Замъка Хирошима. Японският ботанически парк е в съседство с няколко интересни чаени къщи, в които посетителите могат да наблюдават характерните чаени церемонии.

Хирошима има шумен и пъстър център. Най-популярната и оживена улица се нарича Хондори (Hondori Street). Това е пешеходна зона, претъпкана с магазини, ресторанти и места за забавление. Започва от Парка на мира и се простира на около километър дължина посока изток.

Ценителите на японската кухня ще имат възможност да хапнат приготвено пред тях традиционно ястие на Хирошима, наречено окономияки (оkonomiyaki). Това е палачинка, в която има разнообразие от продукти, сред които сирене, морски дарове, майонеза и подправки.

Японският град се намира в едноименната перфектура Хирошима и всъщност е нейна столица. Той е и най-голямото населено място в областта Чугоку, намираща се в западната част на страната.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати