Анахайм

14.05.2013

Анахайм (Anaheim) е град, разположен в окръг Ориндж, Калифорния (Orange County, California). Градът ес население от 336 265 души, като по този начин е на първо място по население в целия окръг Ориндж. Анахайм е на петдесет и четвърто място по население в САЩ.

Анахайм, САЩ

Смята се, че в най-скоро време населението на града ще надхвърли четиристотин хиляди души заради разрастването на района, известен като Платиненият Триъгълник (Platinum Triangle), който се смята с право за най-бързо разрастващият се район на територията на окръг Ориндж. Платиненият Триъгълник е нео-урбанистична територия, която огражда Стадиона на Ангела (Angel Stadium).

Анахайм е град, известен с разкошните си паркове и спортни отбори. Градът е бил основан през 1857 година. През 1870 година градът вече се бил превърнал в индустриален център, където се произвеждали много полезни и търсени стоки.

През 1955 година тук отваря врати курортът Дисниленд (Disneyland Resort), известен в цял свят с парковете си и с луксозните си хотели. На територията на града са разположени централни офиси на известни фирми.

Лимонови дървета

Името на града идва от две думи – Ана, което се отнася към реката и град Санта Ана (Santa Ana), която тече наблизо, както и думата хайм (heim), което означава дом.

Анахайм Хилс (Anaheim Hills) е място, което е изключително красиво и затова е предпочитано от звезди на спорта и видни бизнесмени, които строят тук своите домове. В центъра на града има много исторически паметници, като един от тях е Колонията Анахайм (Anaheim Colony), където е разположен ресторантът Бялата къща на Анахайм. Този ресторант е запазен знак на града и е обявен за едно от най-добрите три заведения на територията на страната, където човек може да намери любовта на живота си.

Историята на Анахайм започва през 1857 година. Тогава на територията на днешния град пристигат фермери, които се занимават с лозови насаждения, както и винари, които пристигат предимно от Бавария (Bavaria). Тук е основана колония, която се простира на почти пет квадратни километра. Общо на територията на колонията се заселват около петдесет семейства.

За испаноговорящите съседи на германците, заселили се на територията, която кръстили Анахайм, местността била известна като Кампо Алеман (Campo Aleman), испанските думи за немско поле.

За голям ужас на фермерите през 1880 година цялата им реколта е съсипана от насекоми. Вместо лозови насаждения фермерите започват да се ориентират към орехи, лимони, портокали.

Дисниленд

Известният полски писател Хенрик Сенкевич (Henryk Sienkiewicz) заживял тук заедно с куп свои приятели-поляци. Тук е живяла и известната полска актриса Хелена Модйеска (Helena Modjeska), на която е кръстен паркът (Modjeska Park) в западен Анахайм. Хелена Стрийт (Helena Street) е улица, която носи името на актрисата.

През двадесетте години на двадесети век Ку Клукс Клан (Ku Klux Klan) решават да превърнат Анахайм в град, който да е олицетворение на идеите на организацията. Постепенно и тайно членове на Ку Клукс Клан започват да завземат властта в града, като се дореждат до високи постове в полицията и ключови институции. Те успели обаче да служат само година на постовете си, преди да бъдат разкрити и принудени да се откажат от амбициите си.

Преди Дисниленд да отвори врати в района, Анахайм е бил известен като място, където растат прекрасни портокали. Група предприемчиви фермери успели да променят визията на града още преди Дисниленд да се появи и да промени завинаги този град. Паркът Дисниленд е най-голямата туристическа атракция на града.

В Анахайм се намира огромна колекция океански риби, която е събрана в Aquarium of the Pacific. Тук могат да се видят представители на океанското дъно и да се научи много за начина им на живот.

Градът може да се похвали също така с комплекса Medieval Times, в който посетителите могат да се почувстват като през единадесети век. В комплекса има театър, който дава на посетителите възможност да разберат интересни детайли за времето на рицарите и романтиката. Интересното е, че публиката става част от шоуто.

Старинен рицарски турнир с коне и копия пресъздава изцяло духа на Средновековието. В комплекса могат да се опитат ястия, характерни за онова време, а гостите получават внимание, все едно са от кралско потекло. В комплекса има и Музей на изтезанията. Едва ли има друго място на света, където човек може да се поръча рицарска броня по негов размер.

Една от атракциите на града е фермата Knott’s Berry.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати