Огъста, Джорджия

26.04.2013
Огъста

Огъста (Augusta) е град, разположен на територията на щата Джорджия (Georgia). Огъста е консолидиран град-окръг. Той се намира в близост до река Савана (Savannah River). Град Огъста е с население от 195 844 човека. Град Огъста е разположен на границата на щата Джорджия с щата Южна Каролина (South Carolina).

Местността, където днес е разположен град Огъста, навремето е била населена от праисторически хора, които са добивали прехраната си предимно чрез риболов. Древните индианци са прекосявали река Савана през Огъста, тъй като там има брод.

През 1735 година Джеймс Огълторп, който две години преди това основал град Савана, изпратил хора да изследват река Савана. Той заповядал на хората си да построят селище до онази част на реката, която е проходима за плавателни средства.

Селището било основано, за да се създаде линия на защита срещу атаките на испанците и французите. Градът бил наречен Огъста в чест на принцеса Огъста, снаха на британския крал Джордж Втори и майка на британския крал Джордж Трети.

За периода от 1785 до 1795 година Огъста била избрана за столица на щата Джорджия. Близо до Огъста е изградена язовирната стена Кларкс Хил, която оформя езерото Строум Търмънд (Strom Thurmond). До град Огъста е построена и язовирната стена Стивънс Крийк, която произвежда електричество.

Климатът в град Огъста е субтропичен. През зимата не е много студено, а през лятото е приятно горещо. Най-високите температури през лятото достигат до тридесет и пет градуса. През зимата по-често вали дъжд, отколкото сняг.

Град Огъста

Огъста от много години е известна като военен и медицински център. На територията на града има много известни университети, сред които се откроява Университетът на медицинските науки на Джорджия. Това е единственият държавен университет по медицина на територията на щата. Много хора работят на територията на армейския сигнален център, който се намира във форт Гордън. На територията на града са разположени офисите на световноизвестни компании.

В Огъста е сериозно развит спортът. В града се намира бейзболният клуб от малката лига Огъста Грийнджакетс.

Хокейният отбор на града Огъста Ривърхоукс (Augusta Riverhawks) е част от Южната професионална хокейна лига. На територията на града е разположен националния голф клуб Огъста, който е домакин на големия турнир по голф Мастърс.

Този турнир е един от най-престижните турнири в този спорт и е един от четирите големи шампионата. Най-добрите аматьори и най-добрите професионалисти се събират в Огъста всеки април, за да премерят сили.

В Огъста се провеждат и много състезания с лодки по река Савана. Едно от най-големите състезания включва над сто отбора, които се борят за награди на обща стойност сто и четиридесет хиляди долара.

На територията на Огъста има много места за отдих и много паркове. До реката е разположен парк Ривъруок Огъста (Riverwalk Augusta). До канал Огъста има специална алея за пешеходци и велосипедисти. На територията на града е разположен и парк Акведукт, както и Брукфилд Парк (Brookfield Park).

В Огъста се дава възможност на желаещите да станат част от обиколка на града със старинен тролей. Обиколката включва посещение на историческия музей. В музея може да се видят интересни предмети, свързани с кръстника на соул-музиката – Джеймс Браун.

В града има и булевард, който носи името на прочутия музикант, който дълго време си изкарвал хляба като ваксаджия в Огъста, докато бил все още дете.

В града може да се види къщата, където президентът на САЩ Удроу Уилсън (Woodrow Wilson) е живял като дете. По времето, по което семейството на бъдещия президент живеело в този дом, баща му бил пастор в Първата презвитерианска църква.

В града се намира музеят на Луси Крафт Лейни, която се прочула с обучението на цветнокожи деца и студенти в Огъста. Тя основала института Хейнс, където получили образованиетоси хиляди чернокожи студенти. В музея има много предмети, които пресъздават историята на обучението на цветнокожите деца.

4.2
Общо 5 гласували
5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати