Хънтингтън Бийч

16.10.2011
Хънтингтън Бийч, Калифорния

Хънтингтън Бийч (Huntington Beach) е град, разположен на територията на щата Калифорния. Той се намира в окръг Оринд (Orange County). Населението на града е 189 992 човека.

Градът е известен с дългия си почти четиринадесет километра плаж. Това е едно от любимите места на сърфистите от цял свят. Преди хиляди години в местността, където днес е разположен град Хънтингтън Бийч, са живеели индианци от племето Тонгва (Tongva).

През 1784 година в местността се появили испанци. Първият от тях бил испанския войник Мануел Нието (Manuel Nieto), който получил дарение от хиляда и двеста квадратни километра като награда за военната му служба. Той основал Ранчо Лос Ниетос (Rancho Los Nietos).

Хънтингтън Бийч е имал много имена – сред тях са Шел Бийч (Shell Beach), Смелцът (Smeltzer), Госпъл Суамп (Gospel Swamp). След това бил известен като Феървю (Fairview) Пасифик Сити (Pacific City). Постепенно градът се превърнал в любима туристическа дестинация на много американци заради красивия си плаж. Името му накрая било променено на Хънингтън Бийч на името на железопътния магнат Хенри Хънингтън (Henry Huntington).

През 1909 година Хънтингтън Бийч бил признат за град. Компания за енциклопедии продавала евтини парцели земя – по 126 долара единия. Щастливите нови собственици на земята били още по-щастливи, когато се оказало, че там има нефт, и то в големи количества.

Първоначално Хънтингтън Бийч е бил земеделска общност, и тук са се отглеждали целина и захарно цвекло. Първото висше училище на територията на града било изградено през 1906 година.

Хънтингтън Бийч при залез слънце

На плажа на Хънтингтън Бийч е забранено изграждането на каквито и да било сгради, без за това да са гласували жителите на града.

Между пристанището Хънтингтън и центъра на Хинтънгтън Бийч има местност, която е в рамките на екологичния резерват Болса Чика (Bolsa Chica). За възстановяване на водните площи в резервата са били инвестирани сто и десет милиона долара. Резерватът е любим на много фотографи, които пристигат от цялата страна, за да снимат редки видове птици.

Северният и южният плаж – Болса Чика и Хънтингтън Бийч са щатски паркове. Само централният плаж – Хънтингтън Сити Бийч, е управляван от града. Къмпингуването е забранено в по-голямата част от плажа, а местата, където се къмпингува, трябва да се запазят месеци предварително.

Много от събитията в Хънтигтън Бийч се случват на плажа. Там е откриването на сърф сезона в САЩ. На плажа редовно се провеждат състезания по плажен волейбойл, както и по биатлон – надбягване и плуване.

От 1904 година в града се провежда и парад за Четвърти юли. Всеки септември в града се провежда фестивал на независимите филмови продукции. През зимата се провеждат състезания с лодки, които са в ярки цветове. Годишният фестивал на хвърчилата се провежда в края на февруари. В града редовно се провеждат автомобилни паради, едно от които представя красиви ретро коли.

Всеки вторник на плажа се провежда нощно сърфиране. Това продължава през цялата година. По време на нощното сърфиране се събират много хора и тя се превръща в истинско ярко събитие, което прилича на карнавал по празничната си атмосфера. В Хънтингтън Бийч се провеждат световни състезания по сърф – това се случва всяко лято. Затова Хънтингтън Бийч е известен като Градът на сърфовете.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати