Лонсестън, Тасмания

11.01.2012
Лонсестън

Лонсестън (Launceston) се намира в Тасмания, Австралия. Той е вторият по големина град в Тасмания. В Лонсестън живеят над 106 000 души.

Лонсестън е един от най-старите градове, които са били основани в Австралия. Той е основан през 1806 година. В града има много сгради, които са ценни заради културно-историческото си значение. Лонсестън носи името на едноименния английски град.

Лонсестън, Австралия

В Лонсестън за пръв път са се случили много събития, което е направило града известен не само в Австралия, но и в целия свят. Тук е била използвана за пръв път упойка в южното полукълбо на планетата. В Лонсестън е била изградена първата в Австралия подземна канализация.

Първите жители на местността, в която днес се намира град Лонсестън, са били различни номадски тасманийски племена. Първите европейци, пристигнали в района на днешен Лонсестън, се появили през 1798 година.

Първото значително колониално селище в района, където днес се намира Лонсестън, датира от 1804 година, когато комендантът на британски гарнизон подполковник Уилям Патерсън (William Paterson) и хората му построяват в местността лагер. Днес на това място се издига град Джорджтаун (George Town). Няколко седмици по-късно селището на подполковник Патерсън е преместено от другата страна на реката. Първоначално градът се нарича Патерсония (Patersonia) в чест на подполковник Патерсън, по-късно обаче се променя на Лонсестън.

През 1827 година населението на Лонсестън стига до две хиляди души. След откриването на златни находища започва добивът на ценния метал и през следващите две десетилетия Лонсестън се превръща от малко градче в развит град.

Град Лонсестън

През двадесетте години на деветнадесети век започват да се появяват малки хотели и пивоварни. Преди населението на града да нарасне значително, новосъздадените отбори по крикет и футбол не успяват да просперират в Лонсестън. Това се дължи най-вече на факта, че в отборите имало хора от работническата класа, които трудно успявали да тренират след шестдневна работна седмица.

В Лонсестън се намира музеят на кралица Виктория (Victoria), както и художествената галерия, създадена през 1891 година.

Лонсестън е перфектното място за тръгване към долината Теймър (Tamar). В долината можете да видите превъзходни винарни, красиви лозови масиви и да опитате едни от най-добрите вина в Австралия.

От Лонсестън лесно се стига до националния парк Нараунтапу (Narawntapu), който е известен с големия брой диви животни, които обитават местността. Градът е място, от което се стига лесно до много исторически значими села като Ивъндейл (Evandale), Лонгфърд (Longford), които са известни с огромните си старинни ферми и разкошни къщи. Сред известните в района впечатляващи имения са Улмърс (Woolmers), Брикендън (Brickendon), Паншангър (Panshangar) и Кларендън (Clarendon).

До Лонсестън се намира националният пак Бен Ломънд (Ben Lomond), който привлича любители на скалното катерене и скиори. Лонсестън се намира точно при сливането на реките Северен Еск (Esk) и Южен Еск. Лонсестън радва жителите си и туристите с умерена температура.

През зимата се организира надбягване в чест на Дядо Коледа. Част от надбягването е състезанието между малките помощници на Дядо Коледа, което привлича в събитието много деца. По време на събитието се набират средства за благотворителни цели. В надпреварата взимат участие само хора, облечени в костюм на Дядо Коледа, които трябва да пробягат разстояние от пет километра по улиците на града. Има и олекотен вариант на надбягването – два километра и половина, които не трябва да бъдат пробягани, а извървяни с бързо темпо.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати