Ливърпул

12.12.2011
Ливърпул

Ливърпул (Liverpool) е град, разположен в община Мърсисайд (Merseyside) в Англия. Градът е с население от 435 500 човека. Ливърпул отдавна е предпочитана туристическа дестинация, най-вече заради факта, че Бийтълс (The Beatles) и други популярни групи прославят града.

Още през петдесетте години на деветнадесети век градът става известен като европейският Ню Йорк заради огромните си сгради. В Ливърпул са изградени много институции, сред които първото училище за слепи, съдът за малолетни и кралското дружество за защита на животни от насилие.

Пристанище в Ливърпул

В Ливърпул са разположени два футболни клуба от Висшата лига – Ливърпул и Евертън (Everton). Мачове между двата клуба са известни като дербито Мърсисайд.

През 1207 година крал Джон (John) издава указ за основаване на община Ливърпул. До средата на шестнадесети век населението на общината е не повече от петстотин човека. Първоначално в общината има само седем улици, които образуват един голям квартал.

През седемнадесети век започва бавен, но сигурен напредък – както по отношение на търговията, така и в прираста на населението. По време на английската гражданска война се водят редица битки за Ливърпул, като при една от тях – през 1644 година, градът е обсаден за осемнадесет дни. В края на седемнадесети век градът става енория. Още през първата половина на осемнадесети век градът се превръща във важно търговско пристанище. В града се върти успешна търговия с роби от Африка, които се разпращат в различни страни. До края на осемнадесети век Ливърпул си остава един от най-могъщите пазари за роби.

До началото на деветнадесети век почти петдесет процента от световната търговия минава през Ливърпул. По това време градът процъфтява, строят се големи красиви сгради. През четиридесетте години на деветнадесети век има бум на нарастване на населението, тъй като пристигат много ирландски емигранти. В града пристигат емигранти от цяла Европа.

Ливърпул, Англия

В Ливърпул е регистриран прочутият кораб Титаник, който през 1912 година потънал, като при инцидента загинали 1517 човека.

През 1919 година излиза нов закон за жилищата, който води до изграждане на нови крайградски жилищни комплекси. Процесът продължава и след Втората световна война, с много повече нови жилищни комплекси, които продължават да се строят в крайградски райони, докато някои от по-старите градски райони са също преустроени за новите постройки. През тридесетте години на двадесети век настъпва периодът на Великата депресия, който предизвиква огромна безработица.

По време на Втората световна война над община Мърсисайд са извършени осемдесет въздушни нападения в Мърсисайд, при които загиват над две хиляди човека. Бомбардировките унищожават голяма част от града. След войната следва период на възстановяване и строеж на големи жилищни комплекси.

Подобно на повечето британски индустриални градове, Ливърпул става дом за много емигранти след Втората световна война. През 1919 година градът става свидетел на една от първите размирици на расова основа в страната. Тълпа бели протестира срещу чернокожите жители на града и един негър е убит от тълпата, като е линчуван.

През седемдесетте години на миналия век индустрията в града запада, и след десет години – в началото на осемдесетте години на двадесети век, безработицата в града е на едно от челните места в страната. В края на двадесети век Ливърпул е започнал процес на ревитализация, който продължава и до днес.

Икономиката на Ливърпул и днес се базира в голяма степен върху туризма.

През 2007 година градът отбелязва осем века от основаването си. По време на тържествата през 2008 година, голямата атракция е механичният паяк с прякор Принцесата. Той е висок 20 метра и тежи 37 тона.

Музеят на историята на групата Бийтълс представя интересни факти и детайли от живота и кариерата на членовете на групата. Музеят ще ви изпрати директно във времената на Бийтълс.

Галерията Уокър (Walker) в Ливърпул е събрала най-добрите експонати на изящното ип риложното изкуство в северна Англия и е една от най-посещаваните галерии в града. Колекцията включва предмети на изкуството от шест века.

Световният музей, известен преди като музеят на Ливърпул, е събрал колекция от хиляди интересни експонати, някои от които са изложени за първи път. В музея има аквариум и център на откритията.

В Ливъпул се намира и Имперският театър, който е един от най-големите театри в Европа. Той е построен през 1866 година.

Арената Еко (The Echo Arena) е сред най-новите забележителности на града.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати