Кардиф

18.12.2011
Кардиф

Кардиф (Cardiff) е столица на Уелс (Wales). Градът е с население от над 340 000 човека. Кардиф е център на финансовото, спортното и културното развитие на Уелс.

Историята на града започва от времената на Римската империя.

През 75 година преди новата ера на мястото, където днес е разположен град Кардиф, е било построено римско укрепление. След пети век укреплението било изоставено и започнало да се разрушава. Части от него могат да се видят и днес, тъй като те са били използвани за строежа на стените на замъка Кардиф, който е построен през 1091 година. Замъкът, който е поставил началото на уелската столица, през викторианската епоха е бил съществено разширен и преустроен.

През тринадесети век в Кардиф живеели две хиляди човека. Това е бил единственият град в Уелс с такова голямо население, но в сравнение с големите английски градове градът е бил повече от скромно населен.

Кардиф, Уелс

През дванадесети век градът е бил ограден с дървена стена, която е трябвало да защити бъдещата столица на Уелс от нашественици. По това време Кардиф е бил пристанищен град, а през двадесетте години на четиринадесети век е бил обявен за едно от главните пристанища на страната.

В началото на петнадесети век градът е бил опожарен, но бързо бил възстановен и отново последвал период на разцвет. В края на деветнадесети век Кардиф се превърнал в най-голямото пристанище в света за износ на въглища. Тъкмо поради тази причина през 1905 година Кардиф заслужил статут на град. В началото на деветнадесети век всяка година през пристанището минавали над десет милиона тона въглища.

Постепенно населението се увеличило, най-вече за сметка на емигрантите от Норвегия, Сомалия, Йемен, Испания, Ирландия и Италия.

В средата на двадесети век добивът на въглища в района намалял, което довело до икономическия упадък на града. Днес Кардиф е напълно възстановен в икономическо отношение и се радва на икономически разцвет.

Едно от нововъденията в Кардиф е стадионът Милениум (Millennium), благодарение на който Кардиф се превърнал в истинска европейска столица. Кардиф е главен транспортен възел на Уелс.

Замъкът Кардиф е притегателен за туристите от цял свят със своята интересна архитектура и история. След посещението в него те се чувстват сякаш са били за няколко минути в епохата на Средновековието.

Замъкът в Кардиф

Друго интересно място в града е природонаучният музей, който е разположен на открито и включва десетки сгради от различните епохи на града. Постройките, които се намират на територията на музея, са били докарани от различни краища на страната.

В центъра на града се намира Националният музей и галерията на Уелс, кралският съд на Кардиф, както и постройки, които са собственост на университета в Кардиф.

Уелският национален военен мемориал се намира в централната част на града.

Често посещавана от туристите е сградата на прочутата въглищна борса, където през деветнадесети век са се осъществявали най-големите сделки, свързани с така нареченото черно злато.

В Кардиф се намира университетът на Уелс, както и Кралският Уелски колеж за музикални и драматични изкуства.

В Кардиф се намира дестилерията Пендерин (Penderyn), която е единствената дестилерия на територията на района, където могат да се видят методите, по които са се дестилирали напитките през миналия век.

Уелският център Милениум е разположен в Кардиф и е една от най-големите културни атракции на Уелс. Тук се провеждат най-значимите културни събития.

Заливът Кардиф, където се намира специален посетителски център, е любимо място на туристите заради красивата си гледка.

4
Общо 4 гласували
5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати