Ла Пас

06.03.2013
Ла Пас

Ла Пас (La Paz ) е град, чието пълно име е Нуестра Сеньора де Ла Пас (Nuestra Señora de La Paz). В превод от испански това означава „нашата дама на мира”. Градът, който е с население от над 880 хиляди души, е седалище на правителството на Боливия (Bolivia).

Градът е известен с факта, че е най-издигнатият над морско равнище град, който изпълнява функцията на столица – Ла Пас се намира на над 3600 метра надморска височина. Причината да се смята, че Ла Пас изпълнява функцията на столица на страната, е че там се намира седалището на правителството.

Град Ла Пас е разположен в каньон, заобиколен от всички страни с величествени хълмове и стръмни планини. С времето градът се разширява все повече и част от подножията на хълмовете са застроени. Южната част на града е издигната по-високо от останалите. Град Ла Пас се развива изключително бързо. Много хора, които днес живеят в града, са пристигнали тук от различни места – най-вече от Оруро (Oruro) и Потоси (Potosi).

Каньонът, в който е построен град Ла Пас, е бил създаден от река Чокуейапу (Choqueyapu), която преминава днес през целия град. Над града се издига тривърхата планина Илимани (Illimani). Нейните върхове са покрити със сняг през цялата година.

Ла Пас, централна част

Хълмовете около Ла Пас са покрити с тухлени постройки, в които живеят предимно хора от по-ниска социална категория. Най-близкият град до Ла Пас е Ел Алто (El Alto), който е известен като сателитен град на Ла Пас, известен като мощен културен център на държавата.

Туристи от цял свят пристигат, за да разгледат красотите и всички забележителности на Ла Пас. В града могат да се видят величествени катедрали, построени още по колониално време. Такава е например катедралата Сан Франциско (San Francisco).

На площад Мурльо (Murillo) е концентрирана политическата мощ на цялата държава. Тук може да се види също така катедралата Метрополитън (Metropolitan), която се намира на красивия площад.

Ла Пас, Боливия

На площада е разположен президентският дворец, а точно срещу него се намира статуята на президента Гуалберто Виляроел (Gualberto Villarroel), който бил измъкнат от двореца през 1946 година и обесен. Преди него – през 1810 година – дон Педро Доминго Мурильо (Don Pedro Domingo Murillo), на когото е наречен площадът, бил убит по същия начин.

Ла Пас изобилства от музеи – в него има над сто интересни музея, които изненадват с разнообразието си. Един от тях е музеят за съвременно изкуство, където може да се видят колекции от произведения на съвременни художници.

Музеят се намира в разкошна щъка от деветнадесети век и е известен със стъкления си покрив, създаден по дизайн на Густав Айфел (Gustave Eiffel). В музея могат да се видят творби на местни и световноизвестни художници.

Друг интересен музей е музеят Кока (Coca), който разкрива интересни подробности за прочутото растение, от което се правят най-разнообразни изходни продукти, сред които и фармацевтични препарати.

Голяма атракция за туристите са плаващите острови, известни като Ислас Флотантес (Islas Flotantes). Те се намират на езерото Титикака (Titicaca). На един от тях има дори построено училище. Няколкостотин души живеят днес на плаващите острови.

3.8
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати