Мантон

17.12.2012
Мантон

Френският град Мантон (Menton) е изключително красив град с над 29 000 души население. Красивият град се намира на френската Ривиера (Riviera) и е разположен в близост до границата на страната с Италия (Italy). Градът е известен с името Перлата на Франция заради невероятната си красота. Мантон се намира на Средиземно море (Mediterranean).

Великолепието на природата се допълва от мекия климат, който е подходящ за отглеждането на големи плантации от мандарини, лимони и портокали. Лимонът дори е един от символите на град Мантон. Освен че градът е привлекателен за туристи от цял свят и местните се издържат от пристигащите чужденци, жителите на Мантон се занимават и с риболов.

През осемдесетте години на миналия век риболовната индустрия e била съсипана, след като специален вид водно растение променило популацията на рибите в морето край града.

Мекият субтропичен климат прави Мантон идеално място за почивка както през лятото, така и през зимата. Мантон се смята за един от най-топлите курорти на френската Ривиера. Точно това било много важно за развитието му по времето на така наречената Бел Епок (Belle Еpoque) – това е периодът преди Първата световна война, когато икономиката и техническият прогрес в Европа (Europe) са във възход.

Град Мантон

По това време английските и руските аристократи буквално окупират града, където искат да почиват и да харчат парите си. Поради тази причина Мантон много бързо се развил и бил застроен с разкошни вили и скъпи хотели.

В Мантон се съчетават в пълна хармония природата и културата – потъналите в зеленина пакове и градини са като запазена марка на архитектурните стилове, които могат да се видят на френската Ривиера. Докато туристите се разхождат по сенчестите улички на стария град, могат да се наслаждават на великолепната гледка на морето и къщите, които са сякаш кацнали по склоновете.

Спокойният и безгрижен живот в Мантон го прави изключително привлекателен курортен град. В него има хотели от различни категории, всевъзможни ресторанти, казина и клубове. В Мантон има три плажа, като един от тях е каменист, а останалите са пясъчни.

Крайбрежна улица в Мантон

Мястото, където днес се намира град Мантон, е било обитавано още от праисторически времена. Във времената на римляните (romans) през мястото, където по-късно се издигнал град Мантон, преминавал римският (roman) път, който се е наричал Юлия Августа (Julia Augusta). През единадесети век тук било построено селище около замъка Пуйпин (Puypin).

През тринадесети век собственици на замъка и местността около него станали италианци (Italians), които построили изцяло нов замък. По това време град Мантон станал част от републиката на Генуа (Genoa).

Мантон е известен с великолепните си градини, като една от най-посещаваните от тях е Вал Рахме (Val Rahmeh), която е била създадена от сър Пърси Радклиф (Percy Radcliffe) в чест на любимата му съпруга. Друга привлекателна за туристите градина е Сере де ла Мадоне (Serre de la Madone), създадена от прочутия градинар Лорънс Джонстън (Lawrence Johnstone).

Много популярна е и градината Фонтана Роза (Fontana Rosa), която е била собственост на писателя Висенте Бласко Ибанез (Vicente Blasco Ibanez). Посещавана от туристите е и базиликата свети архангел Михаил (Saint Michel-Archange).

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати