Грас

07.01.2013
Грас

Грас (Grasse) е френски град с население от над 52 000 души. Грас е известен като френската столица на парфюмите. Град Грас се намира на Френската Ривиера (Riviera). Грас е със статут на град с историческо значение.

Грас е град-мечта за всеки турист, който пристига във Франция и най-вече за дамите. Тук могат да се вдъхнат ароматите на местните цветя, благодарение на които още през осемнадесети век градът се превръща в център на парфюмната индустрия.

В началото на август в Грас се провежда Фестивалът на жасмина, в рамките на който се провежда така наречената битка на цветята. Тя представлява разпръскване на големи количества цветя из тълпата, която гледа движещи се платформи с красиви жени. Грас е известен с жасминовите си плантации, от които се вади основният компонент за много парфюмни съставки.

В града се провежда всяка година изложение на рози. Всяка година от цветните плантации около Грас се събират хиляди тонове цветя, които се използват за основни компоненти за създаването на утвърдени и нови аромати. Голяма част от суровината се използва и за производство на съставки за козметичната индустрия на световноизвестни корпорации в областта на ароматите.

Модата на парфюмираните ръкавици е била въведена от италианците и французите следвали тенденциите, въведени от италианската кралица Екатерина Медичи (Catherine de Medici). Постепенно градът се разраствал благодарение на парфюмната индустрия.

Френската Ревиера, Грас

През осемнадесети век град Грас вече бил със статут на световноизвестен център за производство на парфюми. През двадесети век в града се произвеждат вече не само парфюми, но също така ароматизирани козметични продукти, както и ароматизатори за хранителната индустрия.

В Грас могат да се видят и посетят старинни парфюмерии. Три от тях са най-големи и най-посещавани от туристите – това са Фрагонар (Fragonard), Галимар (Galimard) и Молинар (Molinard), част от които е превърната в музей. В Грас се намира и международният музей на парфюма. В града има много магазини за парфюми, създадени с използването на естествени съставки, благодарение на което те са изключително трайни.

Грас се намира на няколко километра от филмовата столица – Кан (Cannes). Преди векове на мястото, където днес е разположен Грас, е имало малко градче, където живеели предимно занаятчии. Те си изкарвали хляба с производство на кожени ръкавици. За да повишат продажбите, те ароматизирали ръкавиците с парфюми. Това променило съдбата на целия град.

В Грас няма много исторически паметници. Но той е привлекателен за туристите с красотата си, романтиката, топлия климат и неповторимите аромати. Но все пак в града могат да се разгледат някои архитектурни паметници, които са били важни за историята на града.

Сред тях е красива средновековна катедрала, която носи името Нотр Дам дю Пюи (Notre Dame du Puy). В катедралата могат да се разгледат великолепни фрески на известния художник Фрагонар, който е роден в Грас. В Грас се намира красивата църква Плакасие (Placassier) от седемнадесети век.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати