Хаген

22.07.2013
Град Хаген

Хаген (Hagen) е град в административна провинция Северен Рейн-Вестфалия (Nordrhein-Westfallen), Германия. Разположен е в Източен Рур, на 15 километра южно от Дортмунд. През него преминават реките Рур, Лене, Волме и Енепе и затова се смята, че името му произхожда от немската дума Hafen, което означава "пристанище". Състои се от 42% гори.

Днешните територии на град Хаген са били населявани още преди 40 000 години. За това свидетелстват открити при археологически разкопки каменни сечива и керамични съдове. Известна е т.нар дупка Blätterhölle, в която са открити части от скелети и дори напълно запазен скелет на жена на възраст между 17 и 22 годишна възраст, за която е доказано, че е от 3600 г.пр.Хр.

Откритията придобиват международно значение и след 2004 г. за изложени в Музея Wasserschloss Werdringen.

Първото споменаване на днешното име на града е от 12 в. През Средновековието селцето Хаген има незначителна политическа, икономическа и социална роля в историята.

Хаген - Фрайлихтсмузеум

По време на 30-годишната война Хаген дава многобройни жертви, следва и висока смъртност от избухнала епидемия.

През 1661 г. в региона на Хаген започват да се изработват оръжия, с което започва и неговия икономическия подем.

През периода 1705-1805 г. броят на жителите му е доста скромен, но през 1928 г. Хаген прекрачва границата от 100 000 души и става голям град.

По време на националсоциализма Хитлер, Гьобелс И Хес често посещават града, всички евреи са изгонени, а центърът на града почти напълно разрушен.

Днес Хаген е с население от почти 200 000 жители, развит е в сферата на леката промишленост и услугите. Седалища имат в града известни фирми като "Varta", "Brandt" и "Douglas Holding". Тук се намира и най-големият държавен университет (FernUniversität) на Германия, в който учат около 75 000 студента.

Град Хаген е седалище на Немския съюз по баскетбол - DBB (Deutschen Basketball Bundes)и е познат със своя световноизвестен отбор SSV Hagen

хаген - замък Вердинген

Забележителности в Хаген:

- Замъка Хоенлимбург (Hohenlimburg), който се намира в южната част на Рурската област, е единствената запазила се средновековна висока крепост във Вестфалия. Построен е през 1240 г., но през 17 в. изгаря почти до основи, но е реставриран и ползван за резиденция. В замъка има музей, показващ ценни експонати от Средновековието, който е отворен през 20-те години на миналия век.

- Музея Wasserschloss Wedringen за ранна история е построен през 13 в. Около музея има много археологически, палеонтологически и исторически паметници. Той е от изключително важно значение за цяла Германия, а част от експонатите му са с международно значение.

- Музея Osthaus Museum Hagen, който е открит през 1902 г. като "Folkwang-Museum" и е представял произведения на бележити художници като Огуст Реноар, Жан Гог, Пол Гоген и Огуст Роден

- Историческия музей на Хаген, в който е събран градския архив, музикалния и литературния архив на града

- Къщата Harkorten, в която между 17 и 19 в. е живяла значимата за града предприемаческа фамилия Харкорт

- Вила Post, която е историческа вила в късно класически стил

- Множество запазили се високи кули от 19 в.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати