Прилеп

25.03.2013
Прилеп

Град Прилеп (Prilep) се намира в южната част на Македония и е четвъртият по големина град в държавата. Разположен е в котловината Пелагония, на около 130 км. от Скопие и е население от около 80 000 души.

Прилеп е известен като "Градът на Крали Марко" или „Градът под Марковите кули”, тъй като е разположен под върха, на който се намира крепостта на Крали Марко.

В него като учители са преподавали видните българи Димитър Младинов, Григор Пърличев и Даме Груев.

Прилеп Крепост на Крали Марко

Днес той е сред известните туристически дестинации в Македония. Като един от най-развитите й селскостопански райони, той е прочут с най-ароматния произвеждан тютюн в региона.

Прилеп е притегателна сила за всички историци, археолози и любители на културно-историческите паметници, тъй като предлага много забележителности- църкви, манастири, разкопки, паметници и известната Маркова крепост. В близост до него се намират историческите местности Бедем, Градище и Безистен, а останки от античния период могат да бъдат видени в древните селища Стибера, Алкомена и Керамия.

Мраморните кариери, разположени в близост до града са също сред природните му забележителности.

Прилеп е споменат за първи път в историята със своето име през 1014 г. Построен е върху руините на древния град Стибера. По време на управлението на Крали Марко, чието истинско име е Марко Мърнявчевич, той е избран за столица на владените от него територии.

Прилеп Манастир

Местното население на града се занимавало със земеделие, занаятчийство и търговия. Имало е две основни и две прогимназиални български училища, едно гръцко, едно румънско и едно сръбско училище.

По време на Втората Световна война градът е предаден на Царство България, но накрая окончателно влиза в пределите на обявената за независима държава Македония.

Днешният си облик със старата чаршия в центъра Прилеп придобива през 19 в.

Забележителности в град Прилеп и околностите му:

- Крепостта Маркови кули от 10 в. и църквата под крепостта Свети Архангел Михаил от 11 в. Крепостта е построена на хълма на град Прилеп и е средище на Прилепското кралство. Издигната е по времето на Първата българска държава, но-късно става част от Османската империя. На най-високия връх на име "Крупник" е изградена цитаделата. Крепостната стена се състои от три отделни стени, които са охранявани от десет кули. Имало е изградено водохранилище, намиращо се във вътрешността на крепостта.

- Църквата Свети Димитър от 10 в.

- Църквата Свети Петър и Павел от 14 в.

- Джамията на Старата чаршия, датираща от 16 в.

- Часовниковата кула от 1858 г.

- Манастирът Трескавец и църквата „Успение Богородично“, които се намират в близост до града. В църквата са запазени фрески от 15, 16 и 19 век.

- Църквата Свето Преображение в близост до село Зързе, което е на няколко километра от град Прилеп

- Скършена джамия, която е от времето на османското владичество

- Германското военно гробище на загинали по време Първата световна война, сред които има и 60 българи. То е реставрирано през 2009 г.

Град Прилеп е целогодишно посещаема дестинация, но и тук зимата може да бъде неочаквано студена и неприятна за ходене пеш и разглеждане на забележителности.

4.3
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати