Саутхамптън

13.06.2013
Град Саутхамптън

Град Саутхамптън (Southampton)се намира в района на Хампшир, на южния бряг на Англия. Разстоянието му до Лондон е около час и половина с кола. Метрополитният град е известен със своите университети, с пристанището си, през което минават едни от най-големите световни кораби за круизи, с представителния си отбор ФК Саутхамптън и с архитектурата в Стария му град.

Историята на града започва още през каменната ера. Знае се, че в района на днешен Саутхамптън е имало крепостно селище, което се е казвало Calusentum. То било оградено от мощни крепостни стени, а от археологическите разкопки около него, се предполага, че е разполагало и с помещения за къпане.

С идването на англо-саксонците из тези земи, селището започва първоначално да се нарича Hamwic, а по-късно преминава в Hampton. От това селище са се запазили най-важните в Европа артефакти, завещани от саксонците. Историците са убедени, че името на днешната област Hampshire произхожда именно от това селище.

През 9-10 в. обособената територия започва да се нарича Southampton, през 12 в. се построява известния саутхамптски замък, а през 13 в. селището се превръща във водещ пристанищен град. От неговите докове се изнасят главно дрехи и вълна, а се внася предимно висококачествено вино от Франция.

По времето на Едуард Трети мощната крепостна стена започва да бъде обновявана и ремонтните дейности по нея траят около век и половина.

През Средновековието в Саутхамптън за развива корабостроенето, което става основно средство за прехрана на населението. Компанията за корабостроене Thorycroft се явява най-важният работодател в продължение на цял век- от 1904 до 2004 г. През ръцете на нейните работници минават основните ремонтни дейности по корабите, воювали и през двете световни войни.

След 1740 г. Саутхамптън се превръща и в морски град. Поради липсата на хубава плажна ивица, са създадени специални съоръжения, в които водата да се влива по време на прилив и да се оттегля при отливите.

Саутхамптън Англия

Днес Саутхамптън е модерен град, чиято икономика е облагодетелствана от минаващите през него множество реки и от морската вода. Той винаги е бил важен пристанищен град, чиито докове са осигурявали по-голямата част от работната заетост на населението му. Друга сфера, в която са ангажирани жителите на Саутхамптън е образованието и здравеопазването.

Старият град на Саутхамптън със сигурност има какво да ви предложи. В него има толкова скрити тайни места, с каквито малко градове в Англия могат да се похвалят. Очаровал е известни личности като Уилям Шекспир и Джейн Остин, Уилям Завоевателя и Хенри Пети.

В Стария град на Саутхамптън се намира третата по големина Средновековна крепостна стена в Англия. Врати за посетители е отворила и старата къща Tudor House, която заедно с принадлежащата към нея градина до скоро се реставрираха. Можете да посетите и чаровния публичен дом Duke of Wellington public house, който датира от далечния 12 век.

Добро място за кратка почивка предлагат Ocean Village и Town Quay. Тук можете да се насладите на преминаващите огромни круизни кораби и малки лайнери. Някога по този път е минал и световно известният Титаник.

В близост се намира и музеят Solent Sky Museum, в който можете да разгледате уникални екземпляри и документи, разкриващи историята на авиацията, както и на легендарния Спитфайър.

За футболните запалянковци огромен интерес представлява официалният стадион Сейнт Мерис Стейдиъм на ФК Саутхамптън. Той е удостоен с 4 звезди на УЕФА, има 32 689 места и след Лондон е най-големият стадион в цяла Южна Англия.

Решението да се построи стадиона се взема през 1999 г., след като футболистите от Саутхамптън започват редовно да играят в Първа девизия на Англия и след излизането на Доклада на Тейлър, според който всички стадиони трябва да бъдат изцяло оборудвани със седалки. Строителните разходи за Сейнт Мери Стейдиъм възлизат на 32 милиона паунда

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати