Омск

25.04.2013
Омск

Омск (Omsk) е град в Русия с население от над 1 157 000 души. Омск е известен като важен промишлен и транспортен център на страната.

Омск възниква като мощна военна крепост, която е била построена през 1716 година с цел разширяване на руската империя по желание на цар Петър Първи, известен и като Петър Велики.

До края на осемнадесети век крепостта Омск е изпълнявала функциите на граничен гарнизон, който отбивал атаките на нашественици. Постепенно около него започва да се разраства селище, което се разширява все повече.

През деветнадесети век това селище се превръща в център на цяла западна Сибир (Siberia). В града биват изпращани осъдени на заточение хора, често по политически причини. В Омск бил заточен известният руски писател Достоевски и дори след освобождаването си написал книга, посветена на престоя му в заточение.

Той описва града като изключително мръсен, без нито едно дърво и пълен с ужасни хора. В памет на писателя държавният университет носи неговото име.

Град Омск, Русия

В началото на двадесети век Омск се разширява след построяването на железницата и водопровода. Градът приютява временното руското правителство на адмирал Колчак по време на гражданската война. По това време градът е бил известен като третата столица.

През петдесетте години на двадесети век започва мощно озеленяване на Омск, построяват се много модерни жилищни и промишлени сгради.

Туристите могат да разгледат над сто архитектурни паметника само в центъра на града. Омската крепост е най-често посещаваната от туристите забележителност. Те могат да видят Тарската порта, която е водела към вътрешната Омска крепост. В града е разположен литературен музей, който носи името на Достоевски. Той се намира в сграда, построена през осемнадесети век.

В центъра на града вниманието привлича статуята Люба, която изобразява красивата Люба, жена на граф Густав фон Хасфорд (Gustav von Hasfordt). Тя живяла няколко дни след омъжването си в Омск, но починала внезапно. В нейна памет е издигната красива статуя.

В Омск може да се види дворецът на генерал-губернатора, Успенската (Uspenskiy) катедрала, Николската (Nikolskiy) катедрала. Атрактивна е пожарникарската кула от 1915 година.

В града има шест плажа, но за къпане се препоръчва само Първомайският плаж. Освен шестте официални плажа има и много неохранявани диви плажове.

В града е издигнат леден дворец на спорта, където се провеждат мачове по хокей.

Жителите на града се гордеят много с най-старото си дърво – това е бяла върба, която расте в центъра на града и е била посадена през 1884 година. Тя е висока над десет метра, а стволът й е с диаметър около шест метра.

Друго важно от историческа гледна точка за града дърво е ябълка, посадена през 1889 година. Тя била част от огромна ябълкова градина, но през седемдесетте години градината била унищожена. Оцеляло само това дърво.

В Омск има доста птици. В рамките на града е разположен природен парк, чиято цел е опазването на птиците, които гнездят там.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати