Грьонинген

05.06.2013
Грьонинген

Град Грьонинген (Groningen), който е известен и като Гронинген, се намира в Североизточна Холандия. Той е административен център на провинцията, носеща същото име. Сформирал се е като град в района на няколко реки и плавателен канал. Често има различие в произнасянето на името на града, тъй като на холандски то е по-близко до Хрьонинген или Хронинген.

Градът се намира на около два часа път от Утрехт, два и половина часа от Амстердам и на три часа път от Хага и Ротердам. Близкото му разположение до немската граница го прави и удобна дестинация за туристи от Бремен и Хамбург.

Градът е известен със своите университети, с пристанището си, с представителният футболен отбор ФК "Грьонинген", който е сред най-добрите в Холандия, както и като един от най-безопасните градове в Холандия.

Като университетски град Грьонинген със сигурност има с какво да се похвали. От около 190 500- те души, които живеят тук всеки пети е студент. Това довежда и до парадокса, че болшинството от населението на Гьоринген е на възраст между 20 и 24 години. Също така е и градът с най-високата гъстота на студентското население в Страната на лалетата.

Голямата слава на университетски град, Грьонинген дължи на един от най-старите и престижни университети в цяла Холандия, University of Groningen (Rijksuniversiteit Groningen). Той е основан през далечната 1614 г. и оттогава е сред най-популярните в Европа и в целия свят.

Друго престижно висше учебно заведение е Hanze University Groningen, който е най-големият университет по приложни науки в Северна Холандия. Той също привлича студенти от цял свят, тъй като предлага голямо разнообразие от бакалавърски и магистърски програми, сертификационни програми, подготвителни курсове и др.

Град Грьонинген

Заради тези два университета Грьонинген се нарежда на второ място след Амстердам като най-реномиран студентски град в Холандия.

Икономиката на Грьонинген се върти около захарната, торфено-брикетната и тютюневата промишленост. Голяма част от населението е заето в корабостроенето и в сферата на услугите и администрацията.

На всеки посетител на града прави впечатление, че масовият транспорт са колелата. 57% от градския транспорт е осъществяван от велосипедисти. Това естествено допринася и до чистотата на въздуха в града - факт, който го нарежда сред най-желаните градове за живеене.

Историята на Грьонинген е древна и започва още през 3 в. сл.н.е., когато тук се заселват първите жители. През Средновековието се оформя вътрешната част на града, която днес е запазена и е сред основните атракции за туристите. През средните векове е и разцветът на Грьонинген, който се превръща във важен търговски център в Западна Европа. Развиват се различните занаяти и се разгръща масовото строителство. От този период са запазени множество старинни сгради в центъра на града.

Освен с архитектурни забележителности, Грьонинген предлага и всякакви други забавления за своите гости. Тук се намира известният поп клуб Вера, в който някога са изнасяли концерти U2, Nirvana, Sonic Youth и различни представители на алтернативната музика.

Заради необичайно големият брой студенти от цял свят, атмосферата в града е извънредно разнообразна. Местните хора са възпитани и с добро чувство за хумор. С удоволствие ще ви насочат към някои от най-посещаваните музеи в града. В това число влизат Музея на науката, на тютюна, на комиксите, както и много други.

Когато решите да посетите Грьонинген е добре да се информирате кога се провежда ежегодният фестивал Евросоник. В Европа той се явява като едно от най-масовите културни събития и е посещаван от хора от цял свят.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати