Бат

12.03.2013
Град Бат

Град Бат (Bath) се намира в Англия и е с население от над 84 000 души. Името на града, което в превод означава баня, се дължи на това, че тук се намира световноизвестният музей на баните. Град Бат е любим на много английски аристократи, както и на членовете на британското кралско семейство.

Бат се намира край река Ейвън и е заобиколен с красиви хълмове, които го защитават от ветровете. Бреговете на реката често са пълни с любители на лебеди, които наблюдават тези красиви птици в реката. Бат е смятан за един от най-красивите градове в цяла Англия. Той се намира на 160 километра от Лондон и е известен с курортната си дейност.

Град Бат туристи

Според легенди този град е основан от келтския владетел Бладууд, който се излекувал от проказа с помощта на изворите в тази местност. Римляните, които пристигнали в този район през първи век, били запленени от термалните води на местността и построили римски бани. Част от тези бани са се запазили до днес.

Бат е единственият римски град на територията на Англия, който е бил построен като курортен град, а не като крепост. До термалните извори се е намирал храмът на келтската богиня на реките, която се е наричала Сулис (Sulis). Затова първоначалното име на града било Акуа Сулис (Aqua Sulis).

През осемнадесети век град Бат се превръща в любимо място за почивка на представителите на английската и европейска аристокрация заради термалните си извори. По това време са построени много сгради, използвани за почивка и лечение от благородници от известни фамилии. Тогава е построен и комплексът Роял Кресчънт (Royal Crescent), който се смята за символ на града. Това е комплекс от къщи, които са подредени във формата на полумесец.

Град Бат гледка

През деветнадесети век къпането в морето става по-модерно и според докторите носи повече полза, затова популярността на град Бат започва да намалява. През седемдесетте години на двадесет и първи век къпането в термалните извори на Бат е било забранено. Но през 2006 година започва работата на нови спа-центрове.

В град Бат може да се види абатството Бат, което е образец за готическа архитектура. В абатството се намира най-голямата зала за концерти, където се организират концерти на изпълнители на класическа музика. Навремето църквата е била известна с името Фенерът на Англия заради огромните си витражни стъкла, посветени на сцени от живота на Христос. Кулата на абатството е висока 52 метра.

Туристите могат да разгледат римските бани, които са се запазили от първи век. Сред големите забележителности на града е и мостът Пълтни (Pultney), който е построен през 1773 година в италиански стил.

В град Бат могат да се видят Парадните градини, които представляват разкошни градини, украсени с много красиви скулптури. От градините се вижда мостът Пълтни.

Бат е известен и с голямото си количество антикварни магазини. В Художествения музей на град Бат се съхраняват платна на известни европейски майстори от епохата на Ренесанса. Туристите не пропускат да посетят и музея на костюмите.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати