Равена

16.05.2013
Ревена

Град Равена (Ravenna) се намира в регион Емилия-Романя, Североизточна Италия. Свързан е чрез канали с Адриатическо море и е населяван от около 160 000 души. Като някогашна столица на Западната Римска империя, на остготската държава и на византийските владения в Италия, Равена е известна по цял свят със своите раннохристиянски паметници и византийски мозайки, които са в Списъка на ЮНЕСКО.

Равена възниква около 1 в. пр. Хр. и няколко века по-късно се прочува със своите изключително красиви византийски мозайки. Днес градът е собственик на невероятна колекция от ранно-християнски мозайки и архитектурни паметници, датиращи от 5 и 6 в.

Най-известни сред тях са базиликата Сан Витали, гробницата на Гала Плацида, базиликата на Сант Аполинаре Нуово, Арианската баптистерия, баптистерията на Неон, базиликата Сант Аполинаре в Класе (в близост до Равена), гробницата на Теодорис и много други. Характерното за всички тях е невероятния контраст между външния облик и интериора.

Поради съществуващото по това време схващане, че църквата трябва да е като вярващият човек- на пръв поглед той изглежда съвсем обикновен, но в себе си таи богат духовен живот- външният облик на храмовете е със суров и изчистен вид, който контрастира на пищния интериор. Базиликата Сант Аполинаре е най-яркият пример за това схващане.

Обикновената й тухлена фасада с нищо не показва какво е затворено вътре в нея — точно обратното на класическия храм. Всички тези исторически паметници ни дават информация за артистичните и религиозни взаимоотношения през този важен исторически период.

Смята се, че богатите и сложни стенни мозайки на ранното християнско изкуство в Равена нямат свои предшественици. Това важи и за използвания за тях материал. Мозайките се състоят от малки кубчета цветно стъкло, които са с най-различни цветове, включително и златни.

Те са с по-богата гама и наситеност от мраморните и се превръщат в идеалния материал за новата архитектурна естетика на раннохристиянските базилики. В Равена са работили едни от най-добрите майстори на цветните мозайки, като голяма част от тях са идвали чак от Константинопол.

Муей в Ревена

Един от най-посещаваните архитектурни паметници на Равена е базиликата „Сан Витале”. Тя е изключителен пример за византийското изкуство и архитектура в Западна Европа и е един от общо осемте архитектурни паметника в града, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на UNESCO.

Строежът на базилика "Сан Витале" е започнат от епископ Еклезим през 527 г. и завършен от 27-мия Епископ на Равена, Максимиан, през 548 г. Архитектът й не е известен, но се смята, че е построена по нареждане на императора.

Тя е съчетание от римски (куполът, формата на портите, кулите) и византийски елементи - многоъгълни абсиди, капители, тесни тухли. Украсена е с най-богатите и пищни византийски мозайки, които са с впечатляващи размери.

Смята се, че църквата е издигната на мястото на мъченията на Свети Виталий. Строежът й е финансиран от гръцки банкер, който е инвестирал повече от 26 000 златни монети. Уникалните мозайки са направени по елинистично-римската традиция: жизнени, с открояващо се изобразяване на пейзажите, растенията и животните.

Ако искате да посетите Равена и да разгледате нейните древни църкви и техните мозайки, имайте предвид, че трябва да си отделите достатъчно време. Препоръчително е да имате около една седмица на разположение, за да можете да разгледате подробно всички паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО, както и останалите забележителности и музеи в града.

Няма значение през кой сезон да посетите Равена. Основното правило е да не бързате из града, защото част от очарованието му е скрито из малките улички и площадчета.

3.3
Общо 7 гласували
5 0
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати