Ферара

14.03.2013
Ферара

Град Ферара (Ferrara) се намира в регион Емилия-Романя, Северна Италия. Разположен е на един от ръкавите на река По. Градът е с богато културно-историческо наследство и разполага с множество средновековни паметници на културата, които са включени в Списъка на ЮНЕСКО. В превод името му означава "град, спуснат от небето" и всеки посетил го наистина остава впечатлен от небесната красота на Ферара.

Не е ясно кога точно тук са се заселили първите хора, но е факт, че през 15 и 16 в. градът се превръща в културен център, който става основно средище на италианската музика, изобразителното изкуство и архитектурата. След културния разцвет на Венеция и Флоренция обаче Ферара не успява да се справи с конкуренцията.

Дълги години градът е управляван от семейство Есте, от които са се запазили много дворци и замъци. Задължителните места, които са останали непокътнати от времето на управлението на това знатно семейство, са замъкът на семейство Есте и Двореца на Марфиза д'Есте.

Ферара Мост

По време на Ренесанса, Ферара придобива своя невероятен облик на красив средновековен град. Това е епоха, която е изключително благоприятна за всички италиански градове. Ферара, както и Флоренция, Венеция, Генуа, Милано, Верона, Римини, Пиза и Сиена се застрояват с великолепни сгради от дворцов тип. Създава се монументалният стил на ренесансовата архитектура, който е вдъхновен от най-добрите образци на античните постройки.

Сред най-забележителните архитекти на 15 в. и 16 в. век са Брунелески, Леон Батиста Алберти, Браманте, Сансовиньо, Виньола и Паладио. По това време започва и разкрепостяването на феодалното общество и всички свободни градове достигат голям разцвет. Ферара се превръща в голям културен център, подпомаган от дарителство на местната аристокрация.

Предприемчивите и образовани фамилии започват да събират творци от световна величина и насърчават и подпомагат творчеството им. През този период са създадени най-големите архитектурни шедьоври във Ферара. Вътрешната архитектура на сградите е пищна, празнична и монументална. Домашните предмети и мебели са изработени като истински художествени произведения на изкуството.

Ферара Гледка

Най-интересните и често посещавани туристически забележителности са дворците Палацо дел Комуне и Палацо Шифанойя от 13 в., както и катедралата, към която има музей с различни фигури. Тя е разположена в близост до замъка на семейство Есте и е построена в Романски стил през 12 в. В музеят й се помещават множество ръкописи, барелефи и ценна сбирка от гоблени.

Наред с множеството исторически сгради, които са запазили своя средновековен облик, можете да посетите и Двореца на Людовика ил Моро, Диамантеният дворец и Двореца Скифония. За любителите на историческите храмове Ферара предлага на своите гости манастир Свети Антоний Полезински.

Ферара е чудесна туристическа дестинация през цялата година, но е най-добре да съчетаете своята почивка с някои от многобройните културни прояви в него.

Сред най-зрелищните събития във Ферара е фестивала на балоните през септември. В градския парк се събират международни пилоти от цял свят. На фестивала се включват всички видове летене - от това с пъстри хвърчила, до модели на самолети и парашутно оборудване. Голям интерес предизвикват многобройните шарени балони, които са с най-различна форма.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати