Монтерей

09.05.2013
Монтерей

Монтерей (Monterrey) е столицата на щата Нуево Леон в Североизточния край на Мексико. Това е един от най-значимите и най-бързо развиващи се градове в страната, често считан за индустриалния мотор на Мексико.

Познат е и като Султана на Севера и като Градът на планините, тъй като е разположен до планина Източна Сиера Мадре и е заобиколен от хребетите на планина Сиера де ла Сийя, която е символ на града. Населяван е от около 1 200 000 души и доскоро е бил известен като един от най-сигурните градове на Мексико. Основан е през далечната 1596 г. и днес е обект на силен туристически интерес.

До края на 18 в. градът на планините е малко селище, което не се отличава с нищо особено. След като Мексико получава своята независимост от испанците, градът е определен за столица на щат Нуево Леон, което поставя начало на неговото бурно развитие. Географското му положение го прави център на търговията с Европа и САЩ, както и със столицата на Мексико.

В края на 19 в. се изгражда ж.п. линията, отварят врати множество важни заводи и предприятия, изиграли значима роля в забогатяването на Монтерей. През този период се създава и Университетската болница в града, която днес е считана за най-престижната болница в Северозападната част на Мексико.

Днес Монтерей е третият по големина град след столицата и Гуадалахара, и вторият по значимост икономически и търговски център в Мексико. В него се провеждат множество международни събития, като през годините е бил домакин на световни конференции и конгреси, както и на множество мачове, организирани от ФИФА.

Освен че му помага, географското му разположение често пъти става причина и за преминаването на бедствени урагани през него. Такъв е случаят през 1988 г., когато река Санта Катарина излиза от коритото си и става причина за множество наводнения. През 2010 г. Монтерей е сполетян от още по-мощен ураган - урагана Алекс. Стотици сгради са тежко пострадали, което налага изработването на план за реконструкция на центъра на града.

Катедралата в Монтерей

Доскоро Монтерей е смятан за един от най-сигурните градове в Латинска Америка. Славата му на такъв е помрачена през 2011 г., когато при война на нарко картели са убити около 50 души.

Най-голямата природна забележителност в Монтерей е планина Сиера Мадре. Части от нея влизат в основания Национален парк- Parque Nacional Cumbres de Monterrey, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Паркът е чудесно място за разходки сред природата и е редовно посещаван както от местното население, така и от много чуждестранни туристи.

Градът изобилства от архитектурни забележителности и внушителни музеи, но е най-добре да започнете пътешествието си от площад Macroplaza, който е един от най-големите площади в света. Разположен е в сърцето на Монтерей и от него лесно ще можете да стигнете до повечето забележителности.

Монтерей е смятан за столицата на мексиканската бира, която има отлични отзиви и е високо ценена по цял свят. Голяма част от пивоварните в града са направени от началото на 20 в. Днес много от тях са превърнати в туристически атракции, на които можете да разберете процеса на производството на бирата.

Монтерей е посещаван от туристи целогодишно, но имайте предвид, че това е един от най-топлите градове в Мексико и през лятото температурите често се качват на над 40 градуса по Целзий.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати