Синдзян-Уйгурски район

18.10.2013
Синдзян-Уйгурски район

Китайският автономен регион Синдзян-Уйгурия (Xinjiang Uyghur Autonomous Region), често срещан и само като Синдзян, заема една шеста от цялата територия на страната. По квадратура той е най-големият в Китай от петте автономни района и се разпростира из цялата североизточна част на страната.

Разположен е в историческата област Източен Туркестан, който някога е бил част от Първата и Втората Източна република Туркестан. Поради обширната площ, която заема, и бурното минало, което е имал, са останали запазени много древни исторически паметници, както и непокътнати природни местности, привличащи всяка година в района милиони туристи от страната и чужбина.

Най-старите раси, живели на територията на Синдзян, са европейската и индо-еверопейската, най-вече представени от номадските племена. Те са се препитавали предимно с производството и търговията на нефритени изделия, които продавали на съседните племена. През 5 в. районът е населяван от номади и китайци, които през 6 в. са завладени от тюркските племена.

През 7 в. Синдзян става част от Тибет и Уйгурския хаганат, а след 9 в. управлението на района е поето от тюркски и киргизки племена. По-късно те са изместени от монголците, които предават ислямската религия. През 1955 г. е обявено официално създаването на автономния Синдзан-Уйгурски район, който е под управлението на КНР.

Синдзян е разположен в изключително красива местност, в която се редуват планини, пустини, реки и долини. Заема най-голямата падина в Китай-Памирската, а в центъра й се намира най-голямата китайска пустиня- Такламакан. По-големите планини са Тиеншан и Кунлун, които простирайки своите високи върхове в небето, са прекрасен пейзаж за фотографите.

Синдзян е населяван от уйгурци-мюсюлмани и китайци, но има и доста други националности, които превръщат района в смесица от различни култури и традиции. Хората се занимават предимно със земеделие- отглеждат пшеница, царевица, ориз, плодове и памук. За това спомагат специално изградените подземни канали, които се грижат за напояването. Синдзян е известен и като богат на полезни изкопаеми район. Добиват се най-вече берилий, глина, сода бикарбонат, въглища, нефт, злато и нефрит.

Синдзян - Уйгурски район

Забележителностите в района са изключително много, за това ето само някои от градовете, които задължително трябва да посетите:

- Град Турфан, която е някогашен будистки център, но днес преобладаващата религия е ислям. Има типичната ориенталска атмосфера, с пазарите на открито и издигащите се минарета на джамиите. В близост до него се намират руините на Гаочан. Това е град-оазис, който датира още от 1 в. сл. Хр. В него са отсядали керваните по Пътя за коприната. Разрушен е през 14 в. В близост се намират и Хилядите пещери на Буда, които са украсени с будистки стенописи.

- Град Корла, който е известен със своята Желязна порта, която е предпазвала керваните по Пътя на коприната от нападенията на номадските племена. Тук минава и една от най-красивите реки в Синдзян - река Кунцюехъ, а наблизо е и пустинята Такламакан. Най-известната туристическа забележителност е Спектакъла Ярдан, който представлява каменна гора с невероятни форми, образувани от ветровете.

- Град Кашгар, в който се провежда най-големият неделен пазар в Азия, а според някои и в целия свят. Често тук се събират между 100 и 150 хиляди посетители, а самият пазар се провежда всяка неделя от над 1000 години насам. На него можете да намерите всичко- от различни домашни животни, хранителни продукти, дрехи и обувки до килими, кинжали и бижута.

Най-добрият сезон за посещение на Синдзян е през есента, защото тогава времето е приятно и е периодът, през който ще можете да опитате много от различните плодове, отглеждани тук и известни с качеството си по цял свят.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати