Сан Пабло Гелатао

04.07.2013

Сан Пабло Гелатао (San Pablo Guelatao) е малко градче, разположено в щат Оаксака в южните части на Мексико. Настанил се в подножието на планина Сиера Мадре, градът е известен като родното място на Бенито Хуарес- легендарен лидер на Мексиканската държава, роден през 1806 г. в града.

Бенито Хуарес остава любимец в сърцата на мексиканците, тъй като е основател на първата либерална конституция, която успява да освободи държавата от огромното влияние на църквата. Той участва в известната битка при Пуебла през 1862 г., когато успяват да бъдат изгонени испанците, британците и французите. Става президент, който е избиран многократно и умира през 1872 г. като национален герой. В историята често е споменаван като бащата на Северна и Южна Америка.

Град Сан Пабло Гелатао

Малкото градче не е популярна туристическа дестинация, тъй като не разполага с някакви особени забележителности. Това обаче е причина да се запази неговият характерен чар и уютна атмосфера. В него се намират няколко малки, но красиви площади, на които са изградени бюстове на легендарния мексикански водач.

Разполага с множество тревни площи и красиви алеи, а в един от парковете му има изградено малко езеро, което е дом на много водни птици. То се намира в район, заобиколен от борова гора, а до него е направено копие на къщата, в която някога е живял Бенито Хуарес.

Днес Сан Пабло Гелатао е населяван от около 1300 души, които в младежките години на Хуарес са били около 100. Може би основната забележителност в града е възпоменателната бронзова статуя на легендарния мексикански президент, открита през 2006 г. по случай 200-годишнината от рождението му. Тя е изключително майсторски изработена и представя Бенито Хуарес в цял ръст, но в седнало положение. На него е сложена табелка, която гласи "Да зачиташ правата на другите, означава мир".

В града има и музей, посветен на Бенито Хуарес. Намира се до сградата на общината и предлага на своите посетители много лични вещи и снимки на мексиканския лидер. Направен е със средства на масоните.

Можете да посетите местните заведения и да опитате някои от традиционните специалитети. За любителите на сладките неща се предлага "Хамонсийо де пиньон". Това е сварено кондензирано мляко, което е разбивано със захар, докато стане гъста паста, към която се добавят кедрови ядки. Друг популярен сладкиш в района е направен от картофи с медена глазура. Те се сваряват и се покриват със захар, лимонова кора и мед.

Тъй като градът е малък и не толкова известен, можете да го посетите по всяко време на годината, без да се притеснявате, че ще попаднете на тълпи от туристи. Сан Пабло Гелатао е прекрасното място за тиха и приятна почивка.

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати