Монс

09.10.2013
Монс

Град Монс (Mons), известен също така и като Берген (Bergen) е град в Белгия с население от над 92 000 души. Монс се намира в провинция Хайнаут. Монс ще бъде европейска столица на културата – това ще се случи през 2015 година.

На мястото, където днес се намира град Монс, е имало хора още от времето на неолита. На върха на хълм след векове римляните са издигнали мощно укрепление. Те го нарекли Кастри локус. През седми век е основан градът, когато богаташката Уодру избрала това място, за да заживее в него и да посвети живота си на Бог.

След смъртта си в края на седми век тя била канонизирана и към мястото заприиждали тълпи от поклонници. През дванадесети век около укреплението, което вече било превърнато в замък, се е издигнала стена. В средата на петнадесети век се издигнала църква, която била наречена Сен Уодру.

Високата над 190 метра кула, която било планирано да се издигне, така и не била построена. В църквата са се запазили ценни златни изделия, а също така скулптури, картини и книги, които са създадени през периода от седми до деветнадесети век. Съкровищницата на църквата може да се види от март до ноември.

Монс станал известен като място за поклонници и много от исторически значимите сгради, които са издигнати в него през различни периоди, са църкви и абатства. В Монс могат да се видят и ценни от историческа гледна точка сгради, които нямат нищо общо с религията.

Такава е високата над 86 метра камбанария, която е издигната през 1661 година. Тази камбанария има славата на единствената в цялата страна, която е направена изцяло в бароков стил. Тя е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Монс е известен като университетски и търговски град. В Монс има три невероятни забележителности, които са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Освен камбанарията за част от световното наследство на ЮНЕСКО са признати и древните каменоломни от времето на неолита, които могат да се видят в околностите на града. Там се е добивал кремък под земята.

Берген

Третата забележителност на град Монс, която е призната като част от световното наследство на ЮНЕСКО, не е сграда, а годишен празник – той се празнува в деня на Светата Троица. Празникът се нарича Дюкас (Ducasse), но местните жители наричат този празник Дуду (Doudou) по едноименната песен, която се изпълнява по традиция на този празник.

Той се празнува от четиринадесети век насам и е признат за част от нематериалното културно наследство. По време на този празник се почита света Уодру.

В Монс може да се види Испанската къща, която е построена през шестнадесети век. В близост до входа на сградата на градската управа на Монс има статуя на маймунка. Тя стои там от векове и е била направена, за да носи късмет и благополучие на жителите на град Монс.

Според древно местно поверие всеки, който докосне главата на маймунката с лявата си ръка, ще стане богат и мечтите му ще се сбъднат. Затова главата на маймунката е с цвят, който е доста по-различен от този на тялото.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илко Йорданов
Илко Йорданов
13.06.2015 11:09
Малка забележка към текста: - Провинцията в която се намира Монс се нарича Ено. Пише се Hainaut на френски език, което се чете Ено. В преводите на български също се пише Ено. Ако попитате някого къде е провинция Хайнаут и той ви отговори правилно, значи е българин. :-)
0
0