Лука

19.04.2013
Лука

Град Лука (Lucca) се намира в западната част на красивия италиански регион Тоскана. Разположен е на десния бряг на реката Серкио. Известен е по цял свят с древните римски стени, които го обграждат, с това, че е родно място на Пучини, с текстилната си промишленост, с банкерите си и не на последно място с многобройните забележителности, които предлага на своите посетители.

Лука става колония на древен Рим през 180 г. пр. Хр. и римското наследство в града личи съвсем ясно в модела на улиците му. Забележителната форма на елипса на Пиаза дел Мерцато е остатък от амфитеатър. Името на църквата Сан Мишел във Форо показва, че е стоял в близост до римския форум, който се е намирал на главния площад в древните времена, който и днес изпълнява тези функции. Църквата Сан Мишел е една от многото църкви в Лука, построени през периода 12 и 13 в. в романски стил.

Лука Нощем

Старият град се намира зад масивни крепостни стени, изградени от червени тухли. Така Лука придобива специална атмосфера, която го откъсва от шума на трафика и модерния свят. Построени през периода 1504-1645 г. стените са едни от най-добре запазените ренесансови укрепления в Европа. Зад тези стени Лука е спокоен град, а уличките са тихи и тесни. За разлика от повечето градове в Тоскана, Лука е разположен в долина и няма почти никакъв наклон. Повечето от жителите му използват велосипеди, което придава допълнителен чар на града.

Забележителности в Лука:

- Катедралата Сан Мартино, която датира от 11 в. Тя има асиметрична фасада, тъй като до нея е разположена камбанарията й. Има невероятно красиви колони, аркади и богата декорация, направена в типичния за Лука романски стил. Посветена е на Св. Мартин, който е бил римски войник и е изобразен на фасадата на катедралата;

- Кулата Torre dei Guinigi, върху която са пораснали дъбови дървета, е един от символите на града;

- Амфитеатъра, от който не е останало почти нищо, се намира на Пиаца дел Маркато, който е обкръжен от красиви средновековни къщи и е лесно да си представите, че тук някога са се борили зверове и гладиатори;

Град Лука

- Къщата на Пучини, в която е роден композитора. Тя датира от 15 в. и в нея има много портрети и костюми на Джакомо Пучини, както и множество интересни лични вещи.

- Двореца Palazzo Pfanner, който е построен през 1667 г. и има една от най-красивите градини в Лука. Тя е направена през 18 век и сред лимонените дръвчета са разположени множество статуи на богове и богини от римската митология.

- Църквата San Michele, която се намира на мястото, на което е бил римския форум. Отвътре има изобразени множество сцени на хванати диви животни и ловци, яхнали коне;

- Църквата San Frediano, чиято фасада съдържа невероятно красива мозайка от 13 в. В нея се намира огромна римска статуя, която отдалеч може да бъде объркана за фонтан, поради невероятните си размери;

- Търговската улица Via Fillungo, която се намира срещу древния римски амфитеатър. На нея се намират и църквите San Frediano и San Cristoforo.

В близост до Лука се разположени и римската църква San Giorgio, Дяволският мост в Бани ди Лука, както и Колоди, в който уличките са толкова тесни, че не може да се минава с кола от там.

4.7
Общо 6 гласували
5 5
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати