Ливорно

20.05.2013
Ливорно

Ливорно (Livorno) е голям крайбрежен град, разположен в красивия регион Тоскана, Италия. Той разполага с второто по големина пристанище в страната и е известен с многоликата си култура, с красивите си площади, като и с великолепната тосканска кухня.

Също така предлага всякакви възможности за любителите на спортовете, тъй като има излаз на море. Той е сред често предпочитаните туристически дестинации, тъй като има много добре развита инфраструктура. Свързан е дори с Пиза чрез плавателен канал.

Стъкло, мрамор и мотоциклети са сред най-важните индустриални продукти на Тоскана, докато произведените тук зехтин и вино се изнасят по целия свят. Това обяснява защо Ливорно, пристанището на Тоскана, е второто по заетост в Италия.

Фактът, че Ливорно днес е голям и оживен град и второто по заетост пристанище на Италия, е благодарение на Козимо Първи. През 1571 г. той избира Ливорно, малко рибарско селище, за новото пристанище на Тоскана след като това в Пиза се задръства с тиня. През периода 1607-1621 английският военноморски инженер Робърт Дъдли изгражда масивната морска стена, която да предпазва пристанището.

През 1608 г. Ливорно е обявено за свободно пристанище за всички търговци, без значение на религия и раса. Това е доста напредничаво само по себе си, тъй като Италия е известна със силната си вяра в католицизма. Араби, протестанти, евреи, турци и всякакви други народи от различни вероизповедания идват тук, бягайки от военните събития в родните им страни и допринасят за неочакваното културно съчетание в Ливорно.

Забележителности в Ливорно:

град Ливорно

- Площадът Piazza Grande, който е творение на главния архитект на Ливорно, Буонталенти. Изграждайки градоустройственият план на новия град през 1576 г. той поставя площада централно, а около него разполага обширни булеварди и улици. За съжаление оригиналният вид на площада не е напълно запазен, тъй като след Втората световна война се налагат сериозни ремонти. Така той на практика е разделен на две части- Piazza Grande на юг и Largo Municipio на север

- Катедралата, която е може би най-голямата жертва на Втората Световна война в града. Изградена е през 16 в., но е почти вдигната наново през 1959 г. Оригиналната постройка е била дело на Иниго Джоунс, който бил изключително впечатлен от Буонталенти. По-късно е използвал почти същите аркади при построяването на площада Ковънт Гардън в Лондон.

- Площадът Micheli, който предлага гледка към крепостта Fortezza Vecchia, приютява на площта си най-известният монумент на Ливорно - бронзовата фигура на Фердинанд Първи, която датира от 1626 г. Четирите бронзови статуи на мавритански роби, направени от Pietro Tacca, са поставени едва през 1626 г.

- Районът Venezia Nouova, който е изграден от канали по подобие на тези във Венеция. Разбира се, това е една съвсем малка площ и не може да се сравнява с цял град, но е сред основните атракции в града. Тук редовно се устройват гастрономически празници и културни прояви, на които ако имате късмет, можете да присъствате.

Можете да посетите Ливорно по всяко време на годината. Разполага с множество красиви хотели, вили и къщи. Не е изненадващо, че дори Байрон и Шели са избрали града за място, на което да построят разкошните си вили.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини