Монца

19.06.2013

Италианският град Монца (Monza) се намира в Ломбардия, в северната част на страната. Разположен е на река Ламбро, която минава през него и се характеризира с красива природа. Той има древно и богато минало, датиращо още от бронзовата ера и много исторически и архитектурни забележителности, сред които централно място заема величествената катедрала на града. Най-известен обаче е с намиращата се в парк Монца писта на Формула- 1 Аутодромо Национале ди Монца.

От направени археологически разкопки в Монца става ясно, че териториите му са населявани още от времето на бронзовата ера. Когато Монца става част от Римската империя, той е бил известен като Модиция. С идването на Ломбардите на власт, неговата популярност нараства, най-вече заради кралица Теоделина. Според легенда докато мъжът й бил на лов, й се присънил сън, в който гълъб й заръчал да построи храм на точно определено място. Тя наистина наредила построяването на малък храм, който днес е част от великолепната катедрала, гордост на града.

Монца

През Средновековието Монца е или независим град, или под ръководството на Милано. През 21 в. градът бележи истински бум на населението, което довежда до проблеми с трафика. Докато в началото на 20 в. населението му е наброявало 41 000 души, в началото на следващия век то е вече 120 000.

Голям удар за града са събитията от Втората Световна война, които водят до масови разрушения. Градът обаче бързо се съвзема и поради нарасналия брой на жителите му, започва масово строителство.

Днес Монца е оживен град, който е сред често посещаваните туристически дестинации в Италия. Тъй като е третият по големина град в Ломбардия, той може да предложи както много исторически и архитектурни забележителности, така и всякакви забавления за възрастни и деца. Ето най-важните места, които трябва да посетите:

- Катедралата, която датира от 14 в., е решена в бял и зелен мрамор. Има огромна камбанария, която е висока около 80 м. и е направена в началото на 17 в. от Ерколе Турати. Интериорът й е богато украсен, като много елементи са добавени през 17 и 18 в. Най-голям интерес предизвиква параклиса на кралица Теодилина, тъй като в нея се намира Желязната корона. Според легенда тя съдържа един от шиповете на Христовия кръст и е особено ценена от всички католици. През годините е използвана при коронации на множество крале, сред които Наполеон Бонапард и Фердинанд от Хабсбург.

- Музеят на катедралата, в който се намират изключителни екземпляри на варварски антики, датиращи от периода 4-9 в.

- Руини от римски мост, който се е наричал Арена и се намира до днешния Мост на лъвовете.

- Кралската вила, която е направена от Пиермарини по поръчка на Фердинанд през периода 1176-1780 г. Тя е богато украсена с ценни стенописи на Андреа Апиани. Има изключително красива градина и оранжерия, в които през лятото се провежда интернационалната изложба на рози. Целият парков комплекс е известен като Парк Монца, който е сред най-големите паркове в Европа и има площ два пъти повече от Сентрал Парк в Ню Йорк.

- Аутодромо Национале ди Монца, който се намира в северната част на парка. Това е най-известната писта в света, популярна с високите скорости, които се развиват на нея, както и с многото смъртни случаи, на които е станала свидетел. Най-известното състезание, провеждано тук е Гран При на Формула 1.

Монца е целогодишно посещавана туристическа дестинация, но ако искате да разгледате и великолепният й парк, избирай те по-топлите месеци.

3.3
Общо 4 гласували
5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати