Каляри

19.04.2013
Каляри

Каляри (Cagliari) е главният пристанищен град на остров Сардиния, отнасящ се до Италианският юг. Като негова столица той се гордее с древното си минало и историческият си център. Освен с многото архитектурни забележителности, е известен и с великолепните златисти и бели плажове, лагуните, пълни с фламинго и великолепната си кухня.

Каляри има дълга и наситена със събития история. Основан е от финикийците още в древността, а географското му положение му определя стратегическо място, което е било цел за римляни, византийци, испанци, французи и австрийци. В старата част на града, наречена Кастело, се намират почти всички архитектурни забележителности: катедралата, многобройни църкви, музеи, изложбени зали и дворци. Ето само някои от тях:

Каляри Гледка

- Катедралата, посветена на Богородица, която датира от 13 в. Реставрирана е през първата половина на миналия век и бароковия й стил е заменен с предхождащия го средновековен, с което тя изглежда в първоначалния й вид. Най-голямо впечатление в нея прави мраморния амвон. От катедралата се разкрива чудесна гледка към старата част на Каляри;

- Националният Археологическия музей на Сардиния, в който можете да научите много за праисторическата цивилизация, живяла някога тук, както и да разгледате богатата му колекция от исторически експонати;

Каляри, Сардиния

- Базиликата Сан Сатурино, която е посветена на местния мъченик Сатурино, убит по време на управлението на Диоклециан и канонизиран за светец. Тя е построена през ранния 5-ти век и е една от най-старите постройки на острова.

Освен за почивка и туристически разходки, Каляри е и отлично място за спорт. Наред с обичайните спортове като голф, тенис, плуване и алпинизъм, другите спортове, които привличат през цялата година, са ветроходство, сърф, гмуркане и езда.

Град Каляри

Каляри предлага на своите посетители много богата и разнообразна кухня. Традициите в гастрономството са смесица от местните селяни и рибари и от нашествениците, които са пребивавали на тази земя. Като се започне с хляба, който е изключително разнообразен по вкус и форма и свързван с определен празник, се стига до рибните ястия и предястия.

Най-известни обаче са сирената, специалитет на Сардиния, които пасват чудесно с великолепните местни вина. Повечето сладкиши се приготвят с бадеми, отличителна черта на сладкарското майсторство на целия остров.

Каляри се намира на лесно достъпно място, тъй като е разположен на южния бряг на пристанището. Този очарователен малък град е идеалното място за почивка, както и за разглеждане на южната част на Сардиния.

Каляри е целогодишно посещавана туристическа дестинация, защото се характеризира с горещи и сухи лета и мека, но дъждовна зима. Средногодишната измерена температура е почти 17 градуса по Целзий. Най-подходящо е началото на лятото, защото тогава разцъфва растителността от типа Гаригуе и островът предлага незабравими омагьосващи гледки.

4.6
Общо 5 гласували
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати