Мадзара дел Вало

29.04.2013
Мадзара Дел Вало, Италия

Италианския град Мадзара дел Вало (Mazara del Vallo) e земеделски и риболовен център, разположен в провинция Трапани, Югозападна Сицилия. Като основан още по времето на финикийците град, той има древна и богата история, която личи в останалите запазени в него много древни руини и красиви сгради от Средновековието.

В съвременната история градът е познат като родно място на Гаетано Рина, главатар на клана Корлеоне, играещ важна роля в йерархията на Коза Ностра, който е една от водещите фигури в града.

Мадзара дел Вало възниква през 9 в. пр. н. е., когато е основан от финикийците. Името му произхожда от техния език и означава "скала". През различните векове е бил владение на гърци, римляни, картагенци, остготи, вандали и византийци.

През 827 г. става собственост на арабите, които разделят цяла Сицилия на три района - Вал ди Ното, Вал Демон и Вал ди Мазара, което обуславя важната роля, която играе в рамките на разграфената територия.

През този период се развива търговията, която превръща града в основно пристанище на острова. Изграждат се множество училища и образователни центрове, които имат важна роля в културния живот на Сицилия през този период.

Мадзара Дел Вало,

В началото на 11 в. Мадзара става собственост на норманите и се основава Католическата архиепископия на града. През периода 13-15 в. голяма част от населението напуска Мадзара поради различни причини и в резултат на неправилната икономическа политика, водена от местните управници, градът преживява истински срив, от който не може да се отърси и става обикновен провинциален град.

Като риболовен център, Мадзара дел Вало е известен с богатия улов на деликатесния естествено червен рак, наричан "Сицилиански рак". Заради него градчето често има проблеми с Либия, тъй като популацията му е по-голяма в африканската страна и често италианските плавателни съдове преминават през самоопределената от Муамар Кадафи морска граница и има проблеми с тамошните власти.

Деликатесният рак обикновено се консумира суров, но в местните заведения можете да пробвате и много оригинални рецепти, в които морският деликатес е приготвен с различни сосове и билки.

Даже и да не сте любителите на раците и рибите, италианската кухня е известна по цял свят със своите превъзходни качества и ще намерите подходящото за вас ястие в многобройните уютни заведения, разположени на брега на морето и в сърцето на града.

Характерни подправки, използвани в цяла Сицилия, са пресния джоджен, босилек, шафран и риган. Повечето от салатите и предястията се поднасят с по няколко зрънца каперси, които добавят неповторим вкус към основните съставки. Към избраното от вас меню си поръчайте и чаша италианско вино, също познато по цял свят заради прекрасния аромат, който има.

Като бивш арабски град Мадзара дел Вало привлича много арабски имигранти, най-вече от Мароко и Тунис. Това личи в типичния арабски стил, в който са изградени много от къщите в старата част на града, известна с големия си брой арабски заселници. Отворено е даже училище, в което се изучава и се преподава само на френски и арабски.

Сред многобройните туристически атракции са руините на средновековния замък, който е построен в края на 11 в., но през 1880г. е разрушен, както и музея на града, защото в него се намира бронзовата статуя, известна като Танцуващият сатир. Тя е открита през 1998 г. и се предполага, че е направена от древногръцкия скулптор Праксител.

Любителите на религиозния туризъм може да посетят и многото църкви на града, тъй като населението му е силно религиозно. Ако искате да се разходите по магазините най-добре е да започнете от уличките, тръгващи от главния площад Piazza Della Repubblica.

Най-подходящите месеци за посещаване на Мадзара дел Вало са през периода април-май и септември октомври, тъй като лятото тук е доста горещо.

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати